Boutique House – reinterpretarea tradițiilor

Boutique House este o reinterpretare arhitecturală a unei case tradiționale moldovenești, care imită o volumetria și forma casei clasice. Pentru a păstra ideea autenticității, am integrat în concept mici inserții de elemente tradiționaliste, cum sunt finisajele din lemn sculptat, atât la interior, cât și pe exterior. Proiectul presupune naturalețe, de aceea am folosit materialele ce imită lemnul, imitații de piatră folosite la pavaje și pe fațadă și ardezia rustică ca detaliu. Ca un alt element tradițional, am aplicat formula prispei reinterpretate a casei pe care am incorporat-o în parte orientată spre sud, astfel încât zona de zi are o retragere față de fațada externă. Prin acest gest casa se protejează de insolație pe timp de vară, iar pe timp de iarnă am calculat unghiul soarelui în așa fel încât să ajungă în zona de zi a casei.
 
Am creat un spațiu actual nu doar în tendințe, ci și în idei. Am utilizat materiale inovative cum sunt compozitul cu imitație de lemn, care este ulta slim, sistemul integrat de ventilare și condiționare cu recuperare, dar și șemineul pe lemne conectat la sistemul de încălzire în pardoseală. La fel, observăm o inovație pentru arhitectura moldovenească, dar  un material folosit destul de des și de mult timp în arhitectura nordică, scandinavă – acoperișul din tablă cutată, care este un material industrial, utilizat în proiecte rezidențiale. Ca și tehnologie de exterior, avem o fațadă inovativă de tip ventilată, placată cu plăci de fibră-ciment. Plăcile foarte mari repetă compoziția golurilor și plinurilor, accesurilor, dar și a vitrajelor, care sunt foarte impunătoare și foarte mari pe zona de sud. La nord, aproape că am închis casa cu pereți plini, astfel încât pierderile de căldură sunt foarte mici în timpul iernii.
 
Ca sistem constructiv, am folosit o structură pe cadre cu o retragere un decupaj volumetric la mansardă, acolo unde avem deschiderea pentru dormitoare, acestea devenind un loc de unde se poate admira apusul de soare.
 
Casa este poziționată și adaptată pe teren. Terenul fiind în pantă, casa reglează aceste două niveluri de parter și demisol. Astfel am creat un joc de landscape predefinit, iar casa e acel element care unește zona de jos cu cea de sus, ele fiind distribuite și în două funcțiuni importante. La parter fiind zona de living, acces , bucătărie, sufragerie, dar și o mică anexă integrată în casă, un guest house cu grup sanitar și birou. Zona de demisol e o zonă de relaxare, cu o serie de dotări care dau această posibilitate. Și revenim la mansardă, unde sunt poziționate dormitoarele și grupurile sanitare aferente acestora. La fel, din fiecare baie a mansardei putem să observăm un semn de calitate arhitecturală. Am poziționat gemurile de tip velux fix deasupra căzilor și stând în cadă poți să admiri cerul, transformând astfel baia într-un spațiu de contemplare. Aceeași senzație de recreare se simte și la terasă și balcoane, curtea fiind dotată cu iluminat artistic  de landscape nocturn și oferind o priveliște relaxantă.

 

Year: 2018

Size: 350 m2

Location: Chisinau, RM

Brands: Flos, MADLAB, Foscarini, Porcelanosa, Wall & Decò, Smeg, Kludi, Schüco International KG, Natucor.

Team: Alexandrin Buraga

Architecture and Interior Design: AB + Partners

Photo: Oleg Bajura

 

 

    SHARE:
Let’s talk about your project

Let’s talk about
your project!

We are ready to share with you our design vision and lead
you into the exciting world of creativity.

Send Request