Nu-i așa că, în căutarea unei locuințe, nu găsești un proiect în care nu ai schimba nimic și ești tentat să pui chiar tu mâna pe creion și foaie și să schițezi varianta ideală, chiar și fără prea mari abilități de proiectare arhitecturală? Știm, e adevărat că nimeni nu-ți cunoaște mai bine dorințele decât tine și tu îți imaginezi cel mai bine cum ar trebui să arate casa viselor tale. Ai cerințe concrete și vrei ca arhitectura de interior să reflecte exact ceea ce își dorești. Totuși, a proiecta pereții locuinței nu înseamnă pur și simplu a trasa niște linii, ci a crea un concept ce ia în considerare mai mulți factori meniți să contribuie la crearea unui spațiu comod, funcțional și eficient. La urma urmei, oricum vei face investiții mari, de ce să nu obții maximum rezultat din ele? Ai nevoie de o viziune de ansamblu, una pe care ți-o poate oferi un arhitect.
„ A apela la un profesionist din acest domeniu înseamnă a avea posibilitatea ca cineva să își poată imagina concret proiectul finalizat. Arhitectul interpretează gusturile clientului și le combină cu realitatea din jur pentru a avea o viziune de ansamblu care se va dovedi de succes în implementarea proiectului.” – spune CEO AB+Partners, Marco Ballerini. Iată 5 argumente menite să te convingă că ai nevoie de un arhitect în planificarea spațiului.
1. Viziune obiectivă
Casa la care visezi tu va găzdui întreaga familie, fiecare dintre membri căreia are necesități diferite. Arhitectul este cel care va ține cont de acest lucru. Având la bază solicitările tale, specialistul va proiecta spații personalizate pentru fiecare în parte, alocând exact spațiul necesar pentru fiecare cameră și va compartimenta comod spațiul. Efectiv, va combina câteva proiecte de arhitectură în unul singur, potrivit pentru toți membrii familiei. Fapt care va deveni incontestabil un atu, o locuință foarte mare având nevoie de costuri de întreținere imense. În același timp, arhitectul va crea un concept bine conturat și integru, care se va plia perfect pe solicitările clientului.
2. Funcționalitate strategică
Abordarea pe care o are arhitectul față de un proiect locativ nu se limitează la estetic, de fapt funcționalitatea stă în capul listei. El gândește strategic orice spațiu, propunerile sale având la bază o documentare despre modul de viață, cultura și obiceiurile viitorilor locatari — diverse estimări de arhitectură ce au un scop comun. Rezultatul final nu doar va fi plăcut din punct de vedere vizual, ci va avea rezervate spații pentru toate necesitățile tale.
„Arhitectul poate materializa viziunea ta asupra locuinței ideale. Percepția spațiului și a armoniei între exterior și interior sunt unele din principiile esențiale în realizarea proiectului prin prisma unui arhitect.” Alexandrin Buraga, fondator AB+Partners.
3. Regulile proiectării
Cunoștințele profesionale fac în multe cazuri diferența, regula e valabilă și în arhitectură. Și când vorbim de reguli nu facem neapărat trimitere la legislație. În crearea propriu-zisă a proiectului, regulile compoziționale, precum cele care ghidează proporțiile, compoziția, echilibrul, cromatica și chiar psihologia perceptivă, sunt la fel de importante. Nu spunem că sunt informații pe care nu ai putea să le afli, dar, crede-ne pe cuvânt, practica și experiența pe care o are arhitectul vor spori considerabil valoarea proiectului tău.
BONUS: Arhitectul te va ghida și din punct de vedere legal, te va ajuta și sfătui și în ceea ce privește actele necesare construcției și îți va verifica dosarele de avize și acorduri. Acest lucru este deosebit de important în capitală, deoarece există restricții și reguli specifice, menite să păstreze relicvele istorice și culturale ale orașului, precum și alte nuanțe pe care doar un specialist în servicii de arhitectură în Chișinău le cunoaște.
4. Estetic vizionar
Când vine vorba despre locuință, îți recomandăm să faci abstracție de principiul „mai mare/ frumos/ colorat decât la vecin”. Poți avea și balcon, și terasă, și living larg și curte comodă fără a te uita în grădina de alături. Mai mult de atât, un arhitect îți va garanta un exterior actual pentru mult timp înainte. Încrede-te în specialist, dă-i pur și simplu direcția care îți place și vei vedea cum vei rămâne uimit de ce poate naște imaginația lui. Un arhitect bun îți va oferi eleganță și funcționalitate – două fețe ale aceleiași monede.
5. Economie
„Să plătești un arhitect nu este întotdeauna o cheltuială suplimentară, chiar dacă unii pun la îndoială această alegere din cauza prețului ridicat pe care îl au serviciile acestuia. Însă, apelând la serviciile specialistului, cheltuiești pentru a economisi.”, spune Marco Ballerini.
În primul rând pentru că eviți să fii pus în situația în care să ai cheltuieli suplimentare pentru a modifica sau repara unele detalii ce au tendința să apară brusc în orice proiect de arhitectură.
În al doilea rând, fiecare arhitect are deja o listă de contacte bine stabilite din diferite domenii și îți va oferi soluția optimă în materie de produse durabile. „ Specialistul are o bază clară de materiale și finisaje pentru anvelopa locuinței, astfel încât să obțină cel mai bun raport calitate-preț pentru client.” declară Alexandrin Buraga, fondator AB+Partners (birou de arhitectură cu renume în Chișinău).
Încheiem materialul nostru cu o recomandare: Înainte de a încredința proiectarea spațiului tău unui arhitect sau birou de arhitectură, studiază portofoliul și feedback-urile pe care le au. Lucrările noastre, spre exemplu, le poți vedea în portofoliu.