ALEXANDRIN BURAGA: „RĂZBOIUL, ARHITECTURA ȘI ORDINEA URBANĂ”

Dezvoltarea tehnologică și socială, dar și problemele globale, au adus în ultimele două decenii în prim plan pe arena arhitecturii subiecte precum: prevenirea încălzirii globale, construirea habitatelor pe lună sau Marte, asigurarea sustenabilității prin energia verde, construirea lumii în metaverse. Ultimele evenimente din regiune readuce în scenă o întrebare critică: „Ce se întâmplă în cazul unui război?”

Consecințele războiului

Consecințele distructive ale acestui fenomen nu se opresc la dimensiunile sociale și politice, are de suferit și patrimoniul cultural, inclusiv arhitectura. De-a lungul istoriei, războaiele locale și mondiale au schimbat vectorul progresului omenirii. Suportând efecte dramatice evidente, întreaga societate și națiune se reconfigurează pentru a se adapta contextului.
Din punct de vedere arhitectural și de infrastructură, războiul generează consecințe de scurtă și lungă durată atât în dezvoltarea, cât și în practicile de a o asigura.  

Pe scurt, pe timp de pace, cu concluziile de rigoare, dar și cu scopul conservării, urmează intervenții masive în arhitectură și urbanism.

Restaurarea și renașterea urbană

Tristele experiențe anterioare, au demonstrat că zonele urbane afectate în urma războiului devin platforme de experimentare a unor noi viziuni, urmărind drept scop restaurarea fondului construit. Dar ce se ascunde în spatele acestui proces ? Apariția landmark-urilor ca simbol al puterilor, a fost cu ardoare apreciat de arhitecți în cadrul programelor de restaurare. Unul din cele mai reprezentative exemple este proiectul de restaurare a Reichstag-ului german, care a fost o ruină în urma celui de-al Doilea Război Mondial, iar după integrarea cupolei din sticlă ca o speranță la o viață mai bună și o conducere transparentă de către arhitectul Norman Foster, clădirea a devenit al doilea cel mai vizitat loc din Germania.

În loc de concluzii

Interesant este faptul că toate războaiele au schimbat valori, societăți, culturi și economii, dar niciodată nu au adus modificări în configurația urbană sau a clădirilor. Am învățat deja să construim cât mai înalt și impunător, următorul pas ar fi să creăm clădiri sigure pentru oameni în cazul unor violențe armate.

Читайте также