arhitectura ecologică

ARHITECTURA VERDE – NECESITATEA INEVITABILĂ A SECOLULUI

În ultimul interviu, Marco Ballerini, CEO & Partner la AB+Partners, menționa faptul că perioada în care trăim subliniază din ce în ce mai mult necesitatea abordării arhitecturii ecologice. Este un termen des întâlnit în ultimele decenii, iar tehnologiile de implementare ale acesteia sunt pe larg implementate în procesul de proiectare a construcțiilor din întreaga lume. Acest lucru este influențat de problema ecologică globală stridentă. Mai mult, situația regională ne demonstrează încă o dată necesitatea implementării lor, acest tip de arhitectură oferind posibilitatea reducerii dependenței energetice de sursele de rețea.

Chiar și în aceste condiții, pe piața locală arhitectura verde capătă teren într-un ritm mai lent. Una dintre cauze ar fi investițiile necesare, dar și conștientizarea redusă a semnificației acestui termen. Arhitectura verde nu înseamnă doar panouri solare, ci o întreagă formulă de eficientizare a ecosistemului construcției. Așadar:

Ca înseamnă arhitectura ecologică?

Acest tip de arhitectură este caracteristică nu doar pentru procesele de construcție, ci și pentru cele de renovare. Esența metodei este de a efectua lucrările în cel mai ecologic mod posibil. Iar acest lucru se face prin integrarea și optimizarea utilizării de materiale naturale, cu tehnici de construcție adaptate pentru a reduce impactul energetic.

Rezultatul este o clădire, fie că e vorba despre locuință sau o construcție cu altă destinație, de putere mică și sănătoasă pentru cei care o utilizează. Mediu, sănătatea și economisirea energiei sunt cei trei piloni pe care se bazează arhitectura ecologică. Iar scopul ei e simplu – reducerea consumului de energie neregenerabile și atenuare, în mod semnificativ, prin utilizarea de materiale ecologice, efectelor pe care structurile le au asupra sănătății populației și asupra ecosistemului din jur.

Alegerea metodelor durabile de construcție combinată cu proiectarea ecologică poate oferi numeroase avantaje: ecologice, economice și sociale.

Beneficiile ecologice:

  • reducerea deșeurilor de apă și de energie;
  • reducerea emisiilor de CO2;
  • protecția biodiversității și a ecosistemelor.

Beneficiile economice:

  • reducerea costurilor de construcție;
  • reducerea costurilor de operare și a consumului;
  • crearea unei piețe pentru produse și servicii ale economiei ecologice.

Beneficiile sociale:

  • îmbunătățirea calității vieții
  • îmbunătățirea sănătății și a confortului.

Sisteme verzi utilizate în construcție:

Aceste sisteme care lucrează împreună pot atinge obiectivele de conservare a energiei și a apei ale proprietarului, reducând în același timp facturile la utilități. AB+Partners deja implementează o bună parte dintre ele în proiectele sale.

  • pardoseli radiante;
  • sisteme de reciclare a apei;
  • sisteme de valorificare a energiei solare;
  • sisteme geotermale;
  • sisteme inteligente de gestionare a fluxului energetic;
  • sisteme de ferestre eficiente din punct de vedere energetic.

Arhitectură verde, filozofie a arhitecturii care pledează surse de energie durabile, conservarea energiei, reutilizarea și siguranța materialelor de construcție și amplasarea unei clădiri ținând cont de impactul acesteia asupra mediului. Așa cum am menționat mai sus, toți acești factori contribuie la conservarea ecosistemului individual, economii, sporirea bunăstării, dar și reduc dependența de factorii externi.

Dacă îți dorești un asemenea proiect, contactează-ne!
Să construim împreună un viitor verde și sigur!

Читайте также