Arhitectura este unul dintre primele elemente cu care interacționăm într-un mediu nou. Obișnuim să trecem prin prisma ei capacitatea de dezvoltare socială și istoria culturală a unei zone.
Procesul inevitabil de modernizare face dificilă identificarea autenticității arhitecturale și de design, totuși conservarea ei poate fi realizată prin intermediul introducerii elementelor tradiționale în contextul contemporan. Printre cele mai relevante spații în care e posibilă îmbinarea celor două curente se numără resorturile turistice.
O minunată lecție de conservare culturală, inclusă armonios în actualitate, am observat-o în Maldive, acolo unde jocul arhitectural și cel de design te farmecă. Așadar, cum s-a reușit acest fapt:
Materialele naturale
Materialele naturale însoțesc iremediabil arhitectura. Pe de o parte avem structuri a căror bază o constituie bambusul, a cărui lungime ajunge la 10 metri. Nu veți întâlni elemente masive din beton, des utilizate în zona europeană, în schimb veți avea posibilitatea de a admira în toată amploarea sa placa naturală de ardezie, pe care o întâlnim la majoritatea clădirilor. Tehnologiile, utilizate datorită climei blânde pe care o are zona, se încadrează armonios în context, susținând direcțiile arhitecturale dezvoltate timp de secole.
Pe de altă parte, forma pe care o iau aceste structuri a fost modernizate. Au apărut elemente contemporane precum infinity pool. În același timp, inclusiv în construcțiile moderne, avem prezent lemnul. Deși nu îl mai întâlnim în forma sa brută, observăm inserția acestuia sub forma unor panouri din lemn ars cu un joc geometric.
Motive tradiționale
În pofida multitudinii de fluxuri culturale pe care le-au avut insulele de-a lungul istoriei sale, trecând prin influențe musulmane și colonizare, zonele destinate turiștilor încearcă să imite perioadele ce au stat la bazele dezvoltării populației aborigene. Astfel, aici puteți găsi elemente caracteristice ale arhitecturii budiste. Forma acoperișurilor, inspirată din arhitectura budistă japoneză și cea chineză, este unul dintre factorii estetici modernizați care păstrează în sine o doză de autenticitate. Tot în categoria motivelor tradiționale se înscriu și ușile glisante din coajă de nuci de cocos, ce reprezintă în sine un puzzle în care fiecare piesă este tratată și asamblată manual.
În același timp, pe insulă, puteți întâlni elemente „intacte” din punct de vedere cultural, cum ar fi gongul budist sau arabescurile florale.
Reinventarea
Pe lângă contopirea armonioasă a construcțiilor cu apa, acestea îndepărtându-se îndrăzneț de țărm, resortul oferă autenticitatea locului și în detaliile de amenajări interioare. Astfel, găsim piese de mobilier din lemn impresionante cum este o masă masivă modelată integral din trunchiul unui copac de mango, dar și alte elemente decorative din lemn masiv. De asemenea, în categoria mobilierului din lemn, întâlnim și o serie de piese a căror brutalitate a fost îmblânzită, oferindu-li-se o formă minimalistă, bine șlefuită.
Reinventarea a mers mână în mână cu comoditatea, astfel, spațiile largi și deschise au fost dotate cu sisteme de umbrire, menite să apere nu doar de soare, ci și de vânt. Avem prezente corpurile de iluminat masive care, pe de o parte imită niște forme organice, pe de alta oferă o notă de simplitate prețioasă.
Un fapt interesant este că, fără a face parte din categoria statelor bogate, mica republică este aptă să creeze turiștilor senzația de noblețe, chiar și prin utilizarea doar a materialelor și formelor simple. Lipsită de opulență, arhitectura, dar și amenajările emană modernism și autenticitate în același timp.