Azi, despre bucătării: clasic vs minimalism

Despre bucătării s-a vorbit mult. Multifuncționalitatea și comoditatea acestui spațiu sunt dictate de dotările pe care le are, dar și de mobilierul pe care îl alegeți. Așadar, trebuie să țineți cont de anumiți factori în momentul în care vă amenajați bucătăria. Ce tendințe în materie de design interior își au locul într-o bucătărie modernă? Deseori ne lăsăm purtați de preferințele estetice, iată de ce am decis azi să vă prezentăm partea funcțională a două bucătării realizate în cele mai solicitate stiluri în designul interior, la etapa actuală: bucătărie clasică vs bucătărie minimalistă.

Bucătăria clasică

Avantaje

Clasicul nu va ieși niciodată din modă. Liniile curbate, fațadele reliefate ale mobilierului rămân actuale pentru firile conservative, eleganța fiind principala lor miză. Asemenea bucătării pot fi utilate cu absolut toate electrocasnicele necesare, se potrivesc bine în arhitectura apartamentului, deci partea funcțională este garantată. Stilul clasic este perfect, când nu vreți să jonglați cu prea multe idei de design interior pentru bucătărie.

Un avantaj este că aceste bucătării admit prezența obiectelor de decor lăsate la vedere sau a celor funcționale, care împrumută o funcție estetică. În asemenea design interior, o vază cu forme curbate sau un vas pentru fructe extravagant pot deveni cu ușurință punctul pe care vă puteți opri privirea. Fără mult efort, bucătăria clasică emană lux și clasă.

Dezavantaje

În același timp este foarte important să țineți minte că o bucătărie clasică își are sensul în spații largi. Dacă aveți o cameră generoasă, vă puteți aventura în crearea unei astfel de bucătării, în caz contrar – nu vă recomandăm să o faceți. Bucătăria clasică are nevoie de spațiu pentru a fi pe deplin percepută ca obiect măreț.

De asemenea, acest tip de bucătărie necesită o întreținere meticuloasă. Aici vorbim despre modul în care este exploatată aceasta. Este un fapt cunoscut că lemnul, ca material principal din care se fac bucătăriile clasice, nu iubește umiditatea și nici razele directe ale soarelui. Așadar, aveți grijă ca spațiul să fie bine ventilat, iar soarele să nu cadă pe mobilier.

Mobilierul realizat din lemn este foarte pretențios și în îngrijire. Din această cauză va trebui să alegeți atent soluțiile pe care le veți aplica pe suprafața lui. Adăugați la acest factor și curbele și relieful și obțineți o zi pierdută pe curățarea bucătăriei.

Bucătăria minimalistă

Avantaje

Venind în antiteza celei clasice, o bucătărie minimalistă este ușor de întreținut. Acest lucru se datorează liniilor concise care o caracterizează, dar și materialelor din care poate fi realizată. Mai puțin pretențioase decât lemnul PAL-ul și MDF-ul devin practice pentru o bucătărie.

Un alt avantaj al minimalismului este versatilitatea. Spre exemplu, într-o bucătărie minimalistă își pot găsi locul dulapurile suspendate. Minimalismul nu pune limite, mergând în pas cu timpul și oferind posibilitatea modificărilor ce-l actualizează.

La capitolul spațiu, o bucătărie minimalistă poate deveni adevărată comoară dacă aveți puțin spațiu. Recomandările de design interior pentru apartamente mici adesea se rezumă la liniile simple. Ele vor completa și un spațiu generos, dar într-un spațiu mic fac pur și simplu minuni.

Dezavantaje

Deși creează o senzație de spațiu aerisit, concizia liniilor într-o bucătărie în stil minimalist este, pe alocuri plictisitoare. Persoanele melancolice s-ar putea să nu regăsească în acest stil comoditatea, acest fapt fiind datorat lipsei formelor moi și a decorului.  În schimb, în evidență va ieși arhitectura apartamentului.

În același timp, trebuie să fiți pregătit că nu veți avea la nimic acces imediat, minimalismul presupunând ca toate obiectele să fie „ascunse” în dulapuri. Așadar, fiți pregătiți să vă răsplătiți pentru minimalism deschizând câte o ușă de fiecare dată când aveți nevoie de ceva.

Echilibrul în trend

În ultimii doi ani observăm tendința de a îmbina aceste două stiluri. Astfel, puteți opta pentru o bucătărie care întrunește liniile clare și relieful luxos. Totuși trebuie să ții cont de câteva sfaturi.

  • Este recomandată o divizare stilistică pe orizontală: alegeți mobilier clasic în partea de jos și minimalist în partea de sus.
  • În cazul în care optați pentru mobilier din același material, aveți grijă ca nuanțele să fie din aceeași gamă, cu tonuri foarte apropiate.
  • Pentru a da un aspect special bucătăriei, puteți face o combinație nu doar de stiluri, ci și de materiale. De exemplu, fațadele dulapurilor clasice pot fi executate din lemn, iar cele minimaliste — din sticlă.

Interior designer advise

IMG bw min
Alina Bodișteanu, designer de interior

„Designul interior trebuie să ofere avantaje practice. În amenajarea bucătăriei țineți cont de înălțimea persoanei care va utiliza bucătăria. De exemplu, persoanelor scunde nu le este incomod să ajungă la dulapurile din partea superioară a peretelui. În acest caz, este recomandată concentrarea tuturor dulapurilor necesare în partea de jos. Optați pentru o bucătărie adâncă, care va oferi spațiu de depozitare suficient pentru ustensile și electrocasnice. În același timp, în zona șorțului de bucătărie puteți crea rafturi încastrate.”

Читайте также