Decorul ca artă a confortului

Este acel touch care oferă interiorului comoditate. Pe cât de subtil, pe atât de important este decorul într-un spațiu. Acesta este menit să umple locuinșa cu personalitate și să stabilească un echilibru între toate elementele acestuia. Elementele de decor merită toată atenția, iar alegerea lor minuțioasă îți poate garanta vivacitatea spațiului, reducând din sterilitatea acestuia.

Este evident că decorul variază în funcție de spațiul pe care îl amenajezi, de funcțiunile și suprafața lui. Și pentru că ne place să demonstrăm cum funcționează lucrurile la modul practic, mai jos, designerul-decorator de interioare Cristina Cortac, dă câteva repere de care trebuie să ții cont când îți decorezi interiorul, dar și exemple din proiectele noastre.

Locul decorului în interior

Vorbim aici despre dimensiunea fizică.

„Decorul completează spațiului de design cu personalitate, iar finisajele și materialul acestuia ne oferă naturaleța umană exprimata în caracter. Obiectele se plasează în spațiile care vizual sunt goale.”, spune Cristina.

Așadar, cu excepția cazurilor când golurile au rol scenografic, acestea merită a fi umplute cu decor.

Dimensiunile decorului

„Dimensiunea produsului de design se raportează la comparație. E un exercițiu vizual care trebuie dezvoltat în timp datorită experienței.”

În cazul spațiilor largi nu ai prea multe restricții, poți opta pentru obiecte masive sau pentru un conglomerat de elemente de dimensiuni mai mici. În camerele mici poți apela la un șir de trucuri care te vor ajuta să creezi iluzia de spațiu. De exemplu, ai putea amplasa o oglindă de dimensiuni mari, pe peretele din fața ferestrei. Oglinda va reflecta lumina naturală, iar rezultatul va fi o încăpere spațioasă și luminoasă.

Stilistica decorului

Stilul în design interior poate ține de multe lucruri, dar în general se rezumă la capacitatea de a crea un interior de bun gust, armonios, echilibrat, confortabil, practic, estetic, unitar, adică, impresionant și memorabil. Stilul în design, ca și stilul arhitectural, este un concept vast, destul de complicat de definit.

În alegerea decorului e important să definești direcțiile principale stilistice, dar și efectul pe care vrei să obții. În cazul în care, de exemplu, ai o îmbinare dintre minimalism și clasic, poți alege obiecte de decor cu linii simple, în cazul în care vrei să accentuezi mai mult simplitatea spațiului, sau să introduci în spațiu o sculptură cu detalii sculptate manual sau perne decorative din catifea pentru a da și mai multă noblețea acestuia.

Important este să știi că într-un astfel de interior nu se va integra un decor Gzel sau unul streampunk.

Cromatica decorului

Cromatica decorului se stabilește ținându-se cont de culorile generale ale interiorului. E un joc de asortări emoționale. Ai grijă ce stări ai atunci când finalizezi proiectul de design, deoarece poți obține spre final un vulcan cromatic prea rece sau cald :). Folosirea paletei de culori restrânse e plauzibila în proces de asortare.

Pentru a obține un interior armonios, e bine să te limitezi la folosirea simultană a maximum trei culori care combină armonios și se completează reciproc. La modul ideal, acestea ar trebui utilizate în proporția 60/30/10.  Ceea ce înseamnă că nuanța de bază va ocupa 60% din suprafața interiorului, cum ar fi pereții. Culoarea secundară va fi prezentă în interior în proporție de 30%, în mobilier sau, cel puțin, pe una dintre piesele de mobilier importante. Cea de-a 3-a culoare, cea de accent, va rămâne sa acopere 10% din decor, sub forma accesoriilor textile și a micilor decorațiuni.

Decor universal

Decor universal, sunt elementele și obiectele decorative care caracterizează  un anumit stil ce aparține unei perioade istorice și are impact cultural asupra educației. Ca exemplu: elemente renascentiste din sculptura lui David, tabloul minimalist al lui K. Malevici  „Pătratul negru”, pentru perioada medievală găsim candelabrul, la stilul asiatic utilizăm paravanul, iar pentru perioada romană — amfora…etc.

Interior designer advice

Procesul de amenajare și decorare e un exercițiu creativ, bine raportat și la funcționalitate. Întreg procesul de design e un amalgam de decizii, iar varianta corectă este cea care-ți oferă plăcere și stare de bine. Personalitatea creatorului, se reflectă în alegeri bine argumentate și raportul acestuia față de alte proporții. Cercetarea și referințele sunt direct proporționale cu îndrăzneala locatarilor care se reflectă în proces.
Cristina Cortac, designer-decorator de interior

Читайте также