Acum biroul ei e peste tot, iar libertatea asta o inspiră. Diana Dodon s-a dus să lucreze la Călărași și ne terorizează pe cei rămași în capitală cu fotografii și video cu copaci înfloriți, iarbă verde și cer însorit. Am aflat că, între timp, s-a trezit și apicultoarea din ea și a adus la un alt nivel relațiile pe care le avea cu bondarii. Iar toate acestea se întâmplă în același timp cu marketing-ul, bineînțeles. Vedeți mai jos cât de inspirată e și ce mai face cât timp lucrează de acasă.
Cum ar trebui să arate un loc de muncă de acasă? Ce elemente îi sunt indispensabile?
Locul de muncă de acasă trebuie să fie comod, luminos, liniștit și să te inspire.
Mereu mi-am dorit să lucrez de acasă pentru a avea posibilitatea și libertatea de a mă conecta cu natura și a-mi crea locul de muncă în gradina casei. Nu de alta, dar meseria îmi permite să lucrez de unde vreau, Wi-Fi bun să fie.
Pentru mine, acest „birou» are nevoie doar de o pătură sau un scaun, o măsuță sau brațele mele și un loc frumos sub soare. Cum ar fi copacii de măr înfloriți, zumzăitul bondarilor mei și ciripitul păsărilor. Nu aș putea reda plăcerea de a lucra în asemenea anturaj, e nevoie să încerci.
După cum spuneam, ne terorizează cu video, așadar: iată unul dintre ele.
Restricțiile îmi limitează productivitatea. Nu-mi plac spațiile închise, nu mă inspiră, eu iubesc lumina și dacă e posibil să fiu mereu în primăvară. Însă îmi dau seama că acest lucru nu este posibil mereu, de aceea, dacă mi-aș organiza locul de muncă în casă ar fi lângă un geam imens de sticlă. Aș avea nevoie de un scaun comod, o măsuță, un calculator bun, conexiune la internet și o bibliotecă.
Unii spun că lucrând de acasă poți reduce ziua de muncă cu 1-2 ore, cum a fost în cazul tău?
Evident că îți reduce ziua de muncă cu câteva ore. Acasă ai posibilitatea să te trezești la 8:45 și să-ți bei ceaiul apoi să începi lucrul în pijama, nu e o problemă. Noi, femeile, ne lipsim acum de timpul de înfrumusețare, minute de gândire a outfit-ului și tot așa. E și ăsta un timp în plus.
Însă vreau să-ți spun că cu toate acestea, nu mereu îți reduce timpul, sunt zile când stai și lucrezi până la 19-20. Sunt zile și zile.
Cât de eficient este procesul de lucru de acasă?
Pentru mine este eficient, pentru că știu să-mi delimitez viața personală de muncă. Acasă, în această perioadă, îmi setez timp de execuție a sarcinilor pentru a-mi rămâne mai mult timp de documentare pentru domeniul meu, evident afară, printre copaci și păsări cântătoare. Îmi pot face un program care să mă avantajeze și să mă ajute să obțin rezultatele dorite. Rezultatele pe care le obțin în această perioadă, în care mi-am realizat dorința de a lucra într-o altă ambianță decât oficiu, mă fac mândră și ambițioasă. Acum avem posibilitatea să ne aranjăm locul de muncă unde ne simțim bine și unde productivitatea noastră prinde viteză. Uneori zona de confort este benefică.
Acum vă arătăm și niște poze.
Cum reușește echipa să mențină comunicarea, să coordoneze proiectele?
Comunicarea o menținem pe Skype, Viber, Slack și Email. E destul de comod și eficient, important este că comunicăm, ne împărtășim cu idei, propuneri.
Cei drept îmi plac brainstorming-urile de după ședințe care durează aproape 2h. E bine să lucrezi în grup, unde’s 2 capuri rezultatele sunt pe măsură.
Ce instrumente noi de comunicare ați introdus în lucru?
Skype, pentru că acolo sunt ședințele cu echipa.
Ce probleme ai întâlnit lucrând de acasă?
Probleme nu am întâlnit sau, cel puțin, nu le pot numi probleme. Receptivitatea unor prestatori de servicii devine complicată pentru că îți stagnează procesul de lucru.
Ce alte treburi reușești să faci pe acasă?
Vai… mâncare la timp, ordine în casă, în grădină. Mai ales în gradina care are atâta nevoie de apă și ceva chiriași prin ea (roșii, castraveți, salate, ș.a.) Am mai mult timp ca niciodată să mă plimb prin grădină și curte, să vizitez grupurile noastre de bondari.
Apropo, știați că bondarii sunt pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice? ei sunt printre cele mai importante specii de polenizare. Ceasul deșteptător al bondarului sună mai devreme decât al albinei și se trezește înainte de răsăritul soarelui. Munca lor se termină abia când se întunecă.
Chiar dacă este zăpadă, ploaie ori vânt ei nu se opresc din a munci. Iar pentru mine sunt o sursă de inspirație. Tocmai de aceea avem grijă să nu dispară din gradina noastră și peste o vară colectăm stuf nou, îl pregătim și îl atârnăm ca bondarii să-și creeze cuibul și să înceapă a poleniza în primăvară.
Și încă un video, trimis sub pretextul că ne arată cum lucrează bondarii și albinele, dar noi știm care e cu adevărat scopul lui...
Reușesc acum mai mult ca niciodată să-mi enervez soțul. 😂 Detalii nu pot să dau, pentru că va citi cu siguranță acest articol.
Reușesc să fac și sport, nu mai există scuze precum lipsa banilor de abonament la sală. Situația te obligă să te miști, organismul are nevoie de mișcare, creierul la fel.
Acum am grijă mai bine ce mănânc, e perioada în care îți poți crea un regim alimentar corect. Fructele și legumele nu lipsesc zilnic.
Un lucru important este că apelurile cu părinții, buneii au devenit mai dese și asta mă împlinește sufletește, emoțional.
Cum lupți cu lucrurile care te sustrag? (cum ar fi frigiderul☺)
Eee, eu sunt o luptătoare 🤼♂️, nu mă învinge frigiderul așa ușor. Și la urma urmei, ciocolata și șampania mea preferată nu stă în frigider 😁. Recomand ca, atunci când te cheamă frigiderul, să ai o discuție foarte serioasă cu el și să te superi pe el trântind ușa în urma ta.