#jurnaldecarantină – Nicoleta Jelihovschi despre „Yoga în vremea carantinei” și nu doar!

Criza e criză, dar noi ne continuăm viața creativ! Arhitecta Nicoleta Jelihovschi este cea de-a treia colegă a noastră care ne povestește cum lucrează de acasă. La dezvoltările conceptelor, planificări și calcule, Nicoleta a adăugat alte câteva activități interesante. Nu știm dacă le reușea și înainte de autoizolare, însă acum cu siguranță că profită din plin de orice minut. Am uitat să o întrebăm dacă îi e dor de birou, dar nu e grav, o să deduceți răspunsul din interviu și singuri.

P.S. Înainte să începeți lectura, ținem să menționăm că ea totuși lucrează.

Cum ar trebui să arate locul tău de muncă de acasă? Ce elemente îți sunt indispensabile ?

Locul de muncă acasă trebuie să fie bine amenajat și organizat în așa fel ca să putem liber diviza spațiul de odihna cu job-ul. În situația de astăzi, când suntem obligați să petrecem tot timpul acasă, trebuie să diversificăm ocupațiile zilnice, pentru a menține sănătatea fizică, emoțională și mintală, dar și în același timp să respectăm un regim zilnic.

În cazul meu, pentru stimularea mintală sunt proiectele de arhitectură de la AB+Parteners, găsirea soluțiilor arhitecturale, învățând în paralel un soft nou. Adițional ascult potcast-uri: “The young Architect Podcast” și “Design Matters”

La capitolul sănătății fizice, dat fiind faptul că sunt închise toate sălile de sport — am creat o provocare împreună cu mama – începând cu 16 martie, la pauza de amiază, în fiecare zi, practicăm o oră de yoga, ce ne dă o doză de râsete și endorfine în sânge.

De când a fost anunțat starea de urgență în țară, mi-am luat strictul necesar de la gazdă, unde stăteam în Chișinău — laptopul, de la serviciu — calculatorul staționar și am plecat acasă la părinți, pentru a păstra o distanță socială de 25 km de la Chișinău.

M-am mutat temporar în vechea mea cameră, replanificând-o complet. Masa de lucru am mutat-o la fereastră pentru a avea o iluminare naturală cât mai mult timp posibil, o păstrez curată și o limitez cu strictul necesar, pentru mărirea concentrației:

  1. Calculatorul stationar puternic pentru prelucrarea vizualizărilor și elaborarea proiectelor.
  2. Laptopul pentru a vedea analogii în paralel, sau a privi documentare despre arhitecți și cum au soluționat anumite probleme legate de aceeași temă.
  3. Schechbook-ul – prefer să schițez anumite detalii de arhitectură între timp.
  4. Carnet unde îmi revizui scopurile, viziunile, planurile, steaua mea polară(lol) planurile în perioada de carantină, cum poate să-mi servească acest timp cu folos. Un exemplu concret ar fi — învățarea unui soft nou.
  5. O cana de ceai cu lămâie și miere de albine.
  6. Și sub muzica lui Queen „The show must go on”, „Love is my religion”, „Red red wine” și „Three Little Birds” de Bob Marley.

Unii spun că lucrând de acasă poți reduce ziua de muncă cu 1-2 ore, cum a fost în cazul tău?

Depinde de proiect. Lucrul unui Arhitect sau Artist, vorbesc din perspectiva mea, poate să difere de complexitatea proiectului și interesul autorului față de acest proiect.

De obicei, când mi se dă o sarcină, mă strădui să o îndeplinesc calitativ, respectând termenul limită. De aceea cel mai mare efort îl depun în primele zile de lucru, soluționând partea tehnică. Apoi, mă concentrez pe partea estetică și calitatea prezentării finale a proiectului. Deci, nu cred că numărul orelor lucrate s-a schimbat, doar regimul e mai flexibil.

Cât de eficient este procesul de lucru de acasă?

Lucrul de acasă poate fi eficient din moment ce ai un scop clar setat în față, respecți regimul care ți-l setezi, știi cum să-și trezești entuziasmul față de lucru și, nu în ultimul rând, ai colegi online cu care împărtășim aceleași interese și viziuni.

Cum reușește echipa să mențină comunicarea, să coordoneze proiectele?

În perioada pandemiei ne salvează evident internetul. Toată informația, cerințele, modificările proiectelor sunt foarte clar structurate și transmise pe mail. Iar în caz că apar întrebări arhitectul-șef este mereu receptiv și ținem legătura prin telefon. Ce ține de comunicarea cu colegii o facem prin gif-uri și meme-uri pe platforma mult vestită – facebook.

Ce probleme ai întâlnit lucrând de acasă?

La drept vorbind, am observat că acasă lucrez mai eficient. Din cauza că la serviciu se întâmplă mai multe interacțiuni amuzante, pe care nu vrei să le scapi – unul a glumit, altul sa râs, am mai râs la un meme, am mai ieșit la o plimbare. Presupun că statul în casă, lipsa evenimentelor în grup, concertelor și plimbărilor cu colegii m-au făcut să caut entuziasmul mai mult în ceea ce creez, în cazul meu ar fi arhitectura.

Ce alte treburi reușești să faci pe acasă?

Cum am zis mai devreme, am replanificat totalmente camera unde lucrez. Învăț un soft nou.  Am reușit să fac curățenie generală și să botez toate florile. Am pierdut în șah lui tata. Am desenat. Am creat o nouă tradiție de a face yoga zilnic. Deja ne gândim să organizăm evenimente în propria casă (cu aceiași locatari), dar cu diferite tematici și activități. Vedem cum ne va reuși.

Cum lupți cu lucrurile care te sustrag? (cum ar fi frigiderul)

Înțeleg că e complicat când ești practic în arest la domiciliu să menții un regim de somn și alimentar echilibrat. Dar, dat fiind faptul că am mai trecut prin faze de depresie, și conștientizez faptul că starea mea de spirit e strâns legată cu sănătatea fizică și mintală, mă strădui să nu mă abat de la regim.

În așa momente te ajută prietenii, care sunt în aceeași titanic – Susțineți-vă, organizați noi provocări, primblați-vă concomitent online prin muzee, spre exemplu “The Louvre”,”The Dali-theatre museum” și o mulțime de alte muzee au tur-uri online gratuite, plus — video chat-ul e deja un must. #totulvafibine și #frigiderulnufuge.

Читайте также