Magia nu se întâmplă de la sine. Armonia născută în urma proiectelor noastre are la bază multă muncă în care se implică zeci de persoane. Ca un proiect să fie bine realizat e nevoie de supraveghere minuțioasă și de o evidență strictă a etapelor. La AB+Partners, de acest lucru are grijă Octavian Leahu, project managerul nostru. Pentru el graficele și calculele iau locul scenelor echilibrate din punct de vedere estetic, iar creativitatea și-o pune la bătaie când are nevoie să se încadreze în dead line-uri.
Project management pare a fi o noțiune foarte largă, ce presupune aceasta într-o companie de arhitectură și design?
Așa cum spune însăși noțiunea, în sensul larg, project managerul este persoana care are grijă de buna funcționare a unui proiect. Acestea se ocupă, de asemenea, de respectarea termenelor agreate, a bugetului stabilit și de atingerea obiectivelor proiectului.
În cazul unei companii de arhitectură și design, project managementul constă în planificarea, organizarea, coordonarea și controlul proiectului. Project managerul este implicat în proiect de la începutul până la finalizarea acestuia. Este o figură-cheie în respectarea solicitărilor clientului privind producerea unui proiect viabil din punct de vedere funcțional și financiar, cu respectarea standardelor de calitate, a costurilor și termenelor de execuție stabilite.
Cum arată o zi de lucru de-a ta și ce include aceasta?
Nu am un program fix. Diversitatea lucrurilor și acțiunilor de care sunt responsabil mă face să fiu mereu pregătit de orice. Chiar și așa, totul începe cu o planificare eficientă a timpului. Sumar, o zi arată cam așa:
— La începutul zilei, 8:45 – 9:00, îmi analizez taskurile pe care trebuie să le îndeplinesc, fac o planificare pentru a avea o imagine clară a zilei de muncă.
— De la 9.00 – 10.00 avem meeting cu echipa AB+, să vedem la ce etape sunt proiectele și ce este de făcut în continuare. Ducem o evidență a problemelor existente și ale celor potențiale, astfel încât să fim agili în rezolvarea lor.
— Între 10.00 – 15.00 este intervalul preferat pentru meeting-uri, este o perioadă eficientă a zile, când am timp să coordonez detaliile proiectelor.
— Începând cu partea a doua a zilei am timp pentru ad hoc meetings și situații neprevăzute.
Care este cea mai mare provocare a funcției tale la AB+Partners?
Consider fiecare proiect o nouă provocare, iar acest lucru îmi place cel mai mult la funcția de Project Manager.
Care sunt 3 calități pe care trebuie să le aibă un project manager bun?
E simplu. Un project manager trebuie să dețină:
• abilităţi de organizare
• abilități de comunicare.
• abilități de prognozare
Ce abilități ți-ai dezvoltat pe măsură ce ai evoluat în carieră?
Este una destul de lungă, însă principalele lucruri pe care le-am înțeles e că e indispensabil pentru un PM să planifice minuțios totul, să comunice și să lucreze eficient cu oamenii. Deci lista segmentelor pe care le-am dezvoltat ar include:
• Planificare
• Comunicare
• Lucru cu oamenii
Cât de important este să fii disciplinat ca project manager?
Disciplina este una dintre cele mai importante calități ale unui project manager. Posibil chiar cea mai importantă dintre ele.