Cine nu își dorește să ajungă în Forbes? Cu siguranță că publicarea în revistă este un indicator de performanță. Ei bine,noi l-am obținut, doar că pe online. Citește mai jos articolul despre AB+Partners Group, ce ne-a conturat imaginea și peste Prut.
Timp de nici 5 ani AB+Partners Group a reușit să proiecteze peste 250 000 m2, obținând valoroase premii internaționale. Înființat în 2015, ca birou de arhitectură și design, la Chișinău, AB+Partners și-a dezvoltat până în prezent un întreg mecanism în domeniu. Întâmplător sau nu, era exact anul în care tânărul arhitect Alexandrin Buraga, fondatorul companiei, obținea distincția Forbes „30 sub 30”. Iată că acum antreprenorul reconfirmă creditul de încredere obținut la început de drum.
BUILDING BUSINESS STORIES by design | build | furnish
Concentrându-se pe design, AB+Partners unește într-un concept unic un mecanism de design, build and furnish, cu motto-ul principal Building Business Stories. Din start, compania s-a axat pe constituirea unor relații corporative, cu clienți majori și investitori, stabilind parteneriate B2B și B2C, iar datorită lui Marco Ballerini, Asociat Senior & CEO AB+Partners, s-au consolidat relațiile internaționale cu furnizori și producători cu renume pe piața designului și arhitecturii. Datorită viziunilor noi cu care venea pe piață, echipa a reușit să pună baza unor istorii de succes, prin intermediul unor afaceri asamblate într-un limbaj coerent, care s-a regăsit atât la nivelul designului, arhitecturii, dezvoltării, livrării de materiale și finisaje, cât și la cel de constituire a unor principii de relaționare la nivel de oraș sau ale spațiilor în sine.
„Revenind în Republica Moldova, la scurt timp după înființarea AB+Partners am descoperit anumite goluri ale sistemului local în domeniul construcțiilor, amenajărilor interioare și a proiectării, a relațiilor beneficiar-profesionist și ne-am pus ca scop, prin ceea ce a urmat după fondarea AB+Partners, să sporim puterea concurențială pentru ca piața să devină atractivă și să acceptăm și noi un challenge de a deveni din ce în ce mai buni cu un service integrat.” Alexandrin Buraga, fondator AB+Partners
Încă din primul an de activitate compania a avut colaborări și proiecte în România, feedbackul pozitiv al clienților contribuind la crearea imaginii biroului. În următorul an, colaborările internaționale s-au intensificat și au apărut primele contracte în Paris, Londra, după care a urmat Praga, Dubai și alte locații. Această ascensiune era un semn cert că era nevoie de dezvoltarea unui mecanism care să contribuie la eficientizarea procesului de implementare a proiectelor. Astfel, în mod succesiv, au apărut celelalte componente ale viitorului holding.
MADLAB: atelierul de design autentic
Atelierul MADLAB – Moldavian Authentic Design Laboratory, a fost fondat în 2017 ca o oportunitate pentru designerii de produs din Republica Moldova. În prima etapă, acesta reprezenta o colaborare dintre un inginer, un designer de produs și un project manager, care aveau ca misiune să elaboreze colecții custom made de placaje, mobilier pentru casă și office. Scopul era identificarea soluțiilor la cheie, ce veneau ca o alternativă economică pentru companiile mari care au nevoie de amenajări inteligente și funcționale. Ideea era ca acest mic atelier să poată genera colecții cu diferiți designeri de produs, oferindu-le oportunitatea de a patenta creația și de a o produce în serie sau masă, în funcție de obiect.
Proiectul „Edge Residence”, locație – Chișinău Proiectul „ARMN”, locație – Chișinau, executat de MADLAB Proiectul „ARMN”, locație – Chișinau, executat de MADLAB Proiectul „ARMN”, locație – Chișinau, executat de MADLAB
După câteva colaborări cu specialiștii din Republica Moldova, avansând în managmentul execuției atât pe partea de execuție, cât și pe partea de mobilier, MADLAB a evoluat de la un mic atelier, la o companie cu sistem integrat de execuție la cheie. La conceptul atelierului de design de produs, s-a aliniat cel de producere de mobilier. Următoarea etapa de dezvoltare a fost instruirea și gestionarea propriilor echipe de execuție care se află într-un sistem de project management bine stabilit. Astfel, la 3 ani după înființare, MADLAB execută un minim de 7-8 proiecte pe lună.
DCC Agency: Arta vorbește de la sine, totuși trebuie promovată
Agenția DCC își are, de asemenea, rădăcinile în 2017, pornind de la o revistă specializată de design și arhitectură. Având drept scop promovarea specialiștilor autohtoni, a industriilor creative și a inovațiilor din domeniu, din formatul tipărit al revistei a derivat o platformă web care unește mai multe componente. Acum, DCC Agency deține un mecanism complex de consolidare și susținere a comunității industriilor creative.
Fiind axată pe crearea unui mediu oportun de dezvoltare a acestui domeniu, agenția oferă posibilități de afirmare a specialiștilor prin intermediul mai multor canale: DCC Events, DCC Blog, DCC School, DCC Interview, DCC Magazine și DCC Opportunities.
Prin organizarea a diverse evenimente, concursuri, dar și prin descoperirea talentelor, DCC Agency a devenit componenta ce răspunde de misiunea socio-artistică a AB+Partners Group – cea de a arăta lumii partea creativă a societății, educând-o din punct de vedere estetic.
DCC School: motor de căutare a talentelor
DCC School se numără printre puținele școli de design interior din Republica Moldova. Tânărul antreprenor Alexandrin Buraga mărturisește că Școala de Design a pornit de la același punct de descoperire a lacunelor pieței locale. Astfel, în 2018 , apare ideea de a crea un program care să fie bazat pe experiența biroului AB+Partners. Scopul DCC School este transmiterea propriei experiențe celor care vor să învețe designul interior într-un timp foarte scurt, foarte limitat, cu randament maxim. Pe lângă faptul că este singurul curs din Chișinău care transmite bazele și secretele meseriei în doar câteva luni, celelalte componente al AB+Partners Group devin pentru absolvenții cursului oportunități de promovare și realizare pe plan profesionist.
„Școala este de fapt o transpunere directă a parcursului personal pe care l-am avut din punct de vedere profesional, în aventura de a deveni arhitect. Astfel în mai puțin de 2 ani am reușit să pregătim în jur de 200 de persoane, inclusiv cursurile care se defășoară acum, elaborând 10 cursuri Advanced, 4 Basic și lansând unul de grafică și Post Advanced.” Alexandrin Buraga, fondator AB+Partners
Moldovan Design Week: pentru că industriile creative aveau nevoie de un nume
Este singurul festival dedicat industriilor creative din Republica Moldova. Proiectul a fost fondat în 2018, în scopul dezvoltării și promovării unei politici de susținere a specialiștilor autohtoni din domeniul design-ului. Prin intermediul MDW s-a reușit stabilirea unor relații internaționale și crearea unei piețe de desfacere pentru artiștii și specialiștii basarabeni. Festivalul oferă o serie de evenimente, devenind un manifest creativ al țării. Săptămâna industriilor creative a adus în fața publicului de la Chișinău specialiști cu renume internațional precum Karim Rashid, Eduardo Camarena, Sergey Makhno, Corvin Cristian și Mihai Popescu.
Karim Rashid, speaker principal Design Talks/ MDW2019 Andrei Borțun, speaker Design Talks/ MDW2019 Mihai Popescu, speaker Design Talks/ MDW2019 Expo MDW 2019
„Dacă e să vorbim la scară națională, MDW este o emblemă reprezentativă a industriilor creative din Republica Moldova. ”
Mecanism complex ce oferă rezultate
La originea tuturor ideilor este designul, iată de ce pentru echipa AB+Partners a fost important ca producerea, instruirea, logistica, proiectarea și execuția la cheie să treacă prin filtrul estetic, de generarea a lucrurilor utile și funționale. Dezvoltând cele 5 direcții, AB+Partners Group a creat un circuit închis al designului. Avantajul și know-how-ul, pe care îl aplică zilnic compania în procedurile interne și execuția proiectelor, este acea optimizare din considerentul procesului design&build. Optimizarea și rapiditatea producerii, execuției și livrării, trecute prin prisma designului și a generării lucrurilor frumoase, funcționale și utile garantează un rezultat impecabil. În același timp, sistemul creat a permis o optimizare a costurilor pana la 30% în varianta de proiecte la cheie.
„Acest circuit al designului pe care l-am creat, a apărut dintr-o necesitate de a oferi clienților noștri o transpunere calitativă a proiectelor pe care le creăm pentru ei. Deja la nivel de proiectare implicăm mai mulți profesioniști: designer de interior, asistent tehnic, inginer, decorator, acest fapt contribuind ca la această etapă să fie abordate aspecte ce țin de execuție. Noi dăm din start soluții pentru eventuale probleme ce pot apărea pe șantier. Astfel, în procesul de execuție la cheie, echipa noastră lucrează cu detaliile și tehnologiile pe care le gândim în faza de proiectare. Totul este coordonat și interdependent. Anume în acest mod obținem cele mai bune rezultate. ”, Marco Ballerini, Asociat Senior și CEO AB+Partners.
Din această perspectivă, Republica Moldova a fost pentru companie un spațiu oportun pentru a crea acest mecanism, dar care are nevoie de expansiune pentru a putea fi exploatat la maxim. Extinderea AB+Partners a început anul trecut, cu deschiderea filialei din București, dar și a reprezentanței din Londra.
Succesele celor de la AB+Partners nu se limitează la dezvoltarea sectorului, în 2019, biroul a obținut două premii internaționale: European Property Awards și Big See Interior Design Award.
Și anul 2020 este unul de promițător pentru companie, biroul obținând deja două proiecte masive. Primul – un complex multifuncțional în Cluj-Napoca, ce măsoară aproape 69 000 de m2 și un alt proiect, în Chișinău, cu o suprafață de proiectare de 140 000 m2.