Au rămas zile numărate până avalanșa sărbătorilor de iarnă o să ne inunde. Și, chiar dacă vitrinele strălucesc de ceva timp, iar sezonul magiei a fost inaugurat deja, cu siguranță că mai ai ceva de modificat și perfecționat la decorul de acasă. Plus, să nu uităm că micile detalii îți pot schimba complet atmosfera și fiecare dintre ele merită atenție
Pomul de Crăciun
Când spunem „Crăciun”, spunem „brad”. Este elementul indispensabil al acestei perioade. În timp ce pentru unii decorarea pomului este o joacă de copii, pentru alții este un procedeu ce trebuie abordat cu responsabilitate. Ei bine, pentru ambele categorii, povestim despre cele mai importante criterii de care să țină cont. Așadar, după ce i-ai găsit locul și ai pus ghirlanda, ai grijă cum combini globulețe și celelalte decorațiuni.
1 Stil
Fă-ți un plan! Revizuirea decorațiunilor pe care le ai îți va permite să stabilești stilul în care vei aranja bradul. Ai grijă ca acesta să corespundă și esteticii interiorului, astfel încât să obții o atmosferă generală completă. Un interior neoclasic va fi primitor pentru un pom de Crăciun decorat preponderent cu globuri clasice, în care se strecoară o notă de lux. Într-un spațiu minimalist se va încadra mai bine un brad cu ornamente geometrice și culori deschise, neutre.
2 Coloristică
Roșul, verdele, auriul, argintiul și albul sunt nuanțe atemporale. Acestea vor da eleganță și un aer festiv interiorului, numărându-se printre elementele tradiționale ale perioadei sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani, alături de cele verificate, apar în topul preferințelor și alte culori noi, inclusiv negru. Totuși, nu îți recomandăm să le pui pe toate în același timp. Regula echilibrului rămâne în vigoare și aici, astfel, pe pomul de Crăciun ar trebui să se regăsească maxim 3 culori (excepție ar putea face un pom decorat eclectic).
Abătându-ne de la nuanțele tradiționale, poți decora pomul utilizând perechi de culori complementare. Aici trebuie să acorzi o atenție căldurii și intensității culorilor utilizate pentru a nu suprasatura vedeta sărbătorilor.
3 Combinații
Atenție la forme… și esență! Evită să combini globurile clasice, cu elemente de lux cu decorul modern sau rustic. Dacă ai decis că vrei un brad cu note romantice, ține cont de faptul că aici îți vor găsi locul liniile și formele curbe, iar decorul sobru și liniar ar trebui exclus. La modul ideal, motivele ce se regăsesc pe pom ar trebui să fie prezente și în alte elemente de decor.
Și da… beteala poate fi combinată cu orice, însă farmecul ei a rămas demult în trecut și e preferabil să o depozitați pentru alte timpuri.
Magie în toată casa
„ Este necesar să existe corelație de ansamblu între locație și elementele de pe brad. Ca exemplu, dacă se folosește elementul de stea la decorarea bradului, atunci neapărat intervenim cu acest element și la decorarea șemineului, geamului sau brâului de la bucătărie. Acest element poate varia ca dimensiune și culoare.
Cromatica la fel este importantă, ea ne direcționează spre principiul de nuanțare sau accent.”, spune designerul-decorator la AB+Partners, Cristina Cortac
Nu trebuie să ne limităm la brad. Atmosfera trebuie să se simtă în întreaga locuință. Mici ansambluri decorative te vor ajuta să completezi atmosfera de Crăciun. Aranjează pe șemineu, dacă ai unul, câteva ramuri de brad, combinate cu globuri și lumânări. Pe masa de cafea poți pune o coroniță de brad decorată sau un alt aranjament tematic. Sub brad așază cadourile sau fă din ele compoziții în unghiurile goale ale camerei. Pe pervaz pune luminițe și nu uita să decorezi și ușa de la intrare.
Masa de Crăciun
O numim masă de Crăciun, însă poți profita de ea întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă. Decorarea mesei te va ajuta să simți atmosfera magică de fiecare dată când bei cafeaua și îți va transforma fiecare cină în familie într-un moment plin de farmec. Așadar, iată care sunt pașii:
1 schimbă fața de masă și șervețelele
Clasicul roșu nu se va demoda niciodată, totuși experimentele sunt mereu binevenite. Alege o culoare puternică pentru fața de masă, cum ar fi un verde smarald sau un albastru nobil. În combinație cu aceasta, optează pentru o traversă și șervețele de nuanțe mai deschise: alb, bej sau gri. Sau inversează formula cromatică. Dacă optezi pentru imprimeu, ține cont că acesta ar trebui să fie subtil și să nu inunde masa. Mai ales dacă vei avea și o compoziție tematică pe mijloc.
2 utilizează veselă cu motive festive
Aici este o primă regulă: evită kitsch-ul. Veselă festivă nu înseamnă că la fundul farfuriei trebuie să fie portretul lui Moș Crăciun. Sărbătoarea se poate regăsi în culorile caracteristice ale vaselor sau în detalii subtile cum ar fi marginile aurite sau argintate, doi fulgi pierduți ca din întâmplare pe farfurie. Un farmec aparte o vor constitui și platourile sau bolurile cu forme ce fac aluzie la tematica evenimentului. În alegerea veselei, ține neapărat cont de fața de masă, șervețelele și traversa pe care o folosești, dar și de decorul pe care îl ai.
3 inele pentru șervețele
Este un detaliu mic, dar care oferă o enormă gamă de manifestare a creativității. Poți opta pentru diverse nuanțe și forme. În completarea inelelor clasice pentru șervețele pot fi utilizate o varietate mare de elemente și detalii. Poți adăuga o crenguță de brad sau poți împrumuta un alt element din decorul tău. Dacă ai decorat interiorul în stil rustic, poți adăuga un bețișor de scorțișoară sau elemente aurii ce imită simbolurile Crăciunului, dacă optezi pentru o atmosferă luxoasă.
Ce ne spun tendințele?
Dacă ești în căutarea unor idei noi și vrei să ieși în evidență cu decorul, trebuie să ții pasul trendurilor. Asta ne spune și Cristina Cortac și ne dă și câteva referințe pentru un brad stilat:
” Tendințele de decorare sunt sursă de inspirație cu care se operează în proces de amenajare:
- nuanțe de lavandă;
- eco style;
- luxury metalizat;
- neon-uri;
- maritim.”
Acestea fiind spuse, vă dorim un proces de decorare inspirat!