ELEMENTELE ARHITECTURII CONTEMPORANE: FAȚADA VENTILATĂ

Am vorbit în repetate rânduri despre elementele stilistice ce dau arhitecturii un suflu contemporan. Însă, pe aceeași treaptă se află și detaliile arhitecturale a căror tehnologie fac proiectele mai durabile și facilitează dezvoltarea întregului domeniu. Astăzi vă povestim despre una dintre ele – fațada ventilată. O fațadă ventilată este o construcție în straturi, constând din placare, o substructură de sprijin, o cavitate de ventilație și izolație. În proiectele noastre, utilizăm des acest tip de fațade. Iată de ce:

Avantaje

Izolare termică
Fațada ventilată oferă o izolare termică excelentă. Aceasta reduce pierderile de căldură din clădire în sezonul rece și limiteză transferul de căldură în clădire în timpul verii. Acest lucru poate duce la economii semnificative de energie și costuri de încălzire/răcire.

Izolare fonică
Stratul de aer sau izolator din spatele fațadei ventilate poate contribui la reducerea zgomotului exterior, creând un mediu mai liniștit în interiorul clădirii.

Protecție împotriva intemperiilor
Fațadele ventilate oferă o protecție excelentă împotriva intemperiilor, cum ar fi ploaia, vântul și radiațiile solare nocive. Stratul exterior al fațadei ventilate poate fi rezistent la intemperii și durabil, protejând structura clădirii pe termen lung.

Controlul condensului
Datorită stratului de aer din spatele fațadei, se creează o barieră termică suplimentar. Acest lucru reduce riscul de condens în interiorul clădirii. Acest lucru este important pentru a preveni problemele de umiditate și mucegai.

Aspect estetic
Fațadele ventilate pot oferi un aspect arhitectural modern și atrăgător, oferindu-le clădirilor o identitate distinctă și un design personalizat. Există o varietate mare de materiale, culori și finisaje disponibile pentru fațadele ventilate, permițând adaptarea lor la stilul și preferințele arhitecturale.

Dezavantaje

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje asociate cu fațadele ventilate:

Costuri inițiale ridicate
Implementarea unui sistem de fațadă ventilată implică costuri inițiale mai mari comparativ cu alte tipuri de învelitori de clădiri. Aceste costuri pot include materialele speciale necesare, instalarea și echipamentele suplimentare.

Necesitatea unei proiectări și execuții precise
Fațadele ventilate necesită o proiectare și execuție corecte pentru a se asigura că sistemul funcționează eficient și rezistă în timp. Aceasta implică o pregătire detaliată a proiectului și implicarea unor specialiști calificați.

Cerințe de întreținere
Fațadele ventilate necesită întreținere regulată pentru a se asigura că sistemul rămâne în stare bună și funcțională. Aceasta poate include curățarea și verificarea periodică a componentelor sistemului.

Probleme de instalare în clădirile existente
Implementarea unui sistem de fațadă ventilată într-o clădire existentă poate fi mai dificilă și mai costisitoare decât în cazul construcției noi. Este posibil să fie necesare modificări structurale și adaptări specifice pentru a integra sistemul de fațadă ventilată.

Descoperă aici mai multe proiecte de arhitectură, semnate de AB+Partners, fiecare cu o dinamică aparte, în care personalizarea și accentele sunt un must.

E abordarea pe care o avem pentru fiecare proiect, așa că pentru a obține funcționalitatea combinată cu estetic, contactați-ne.

Читайте также