Light Industrial — conversie arhitecturală sau cum arhitectura veche prinde suflu nou

Vremurile noi cer soluții noi. În arhitectură, fenomenul conversiei arhitecturale se mulează perfect pe această idee. Procedeul nu doar vine ca soluție sustenabilă, ci și una ce ajută să îți optimizezi bugetul.

Adevărul e că ai nevoie de un pic de curaj și de un pic mai multă imaginație pentru a da o nouă viață unei structuri vechi. Nu e un secret că în perioada socialistă s-a construit mult. De cele mai dese ori, masivitatea și brutalitatea formelor create în acea perioadă sunt greu de îmblânzit, pierzând puternic din teren în fața liniilor contemporane. Deși au potențial de dezvoltare, unele clădiri au devenit epave. Ei bine, se pare că au revenit timpurile de glorie, iar conversia arhitecturală este un proces veritabil de valorificare a structurilor vechi. Luând amploare la începutul secolului 21, procedeul de atribuire a noi funcțiuni și forme a devenit un predilect al arhitecturii.

Transformare din restaurant în showroom? Easy!

În ultimii ani, AB+Partners și-a pus semnătura pe mai multe proiecte ce au presupus conversie arhitecturală. Fie că e vorba despre transformarea unei foste fabrici în spațiu locativ, sau a unui spațiu industrial în unul medical, atribuirea unor noi funcțiuni revitalizează irevocabil spațiul și îl valorifică. Cel mai recent dintre ele este proiectul Light Industrial – adaptive reuse.

Utilizată inițial drept restaurant, clădirea a fost regândită pentru a servi drept showroom de materiale de construcție. Am păstrat planificarea de bază, care diviza structura în două niveluri, identificând noi destinații pentru spațiile existente. Astfel, fostele bucătării și zone de depozitare au fost transformate în birouri, iar sala de mese în zonă de expunere.

Principala metamorfoză a suferit-o însă o a suferit-o fațada. Masivitatea și brutalitatea arhitecturii a  prins noi nuanțe și linii. Am lărgit geamurile, oferind astfel efemeritate structurii și păstrând, în același timp, laitmotivul liniilor verticale. Am optat pentru o geometrie succintă, cromatică neutră și accente. I-am oferit prospețime și un aer contemporan.

O importanță aparte o are și zona adiacentă, a cărei amenajare a oferit o serie de funcțiuni spațiului. Pe lângă asigurarea cu spații de așteptare și locuri de parcare, în zona de intrare, am prevăzut un spațiu de expunere extern. Acesta urmează să sugereze direcția de dezvoltare a showroom-ului – cea de materiale de construcții, dar și să devină un punct de reper al acestuia.

Читайте также