De multe ori, prezentând conceptele noastre, vă vorbim despre funcționalitate și confort. Adevărul e că, pentru a le obține, nu e suficient să creezi o imagine care să placă beneficiarului. Un proiect de design interior are, de fapt, două componente corelate indispensabil și trece prin trei faze.
Amplasarea mobilierului – 2D
Este, de fapt, un prim pas în elaborarea proiectului tehnic. La această etapă, ținând cont de cerințele clientului, de regulile ergonomice și cele funcționale, se decide ce piese de mobilier și unde vor fi amplasate. Altfel spus: ce și unde va sta. Designerul se conduce după parametrii tehnici, de dimensiunile pe care urmează să le aibă mobilierul. Având releveul, specialistul selectează în așa mod piesele, încât să ofere suficient spațiu de circulație, de relaxare, dar și să garanteze corelarea mobilierului. Tot la etapa de amplasare a mobilierului, sunt indicate eventualele schimbări necesare pentru a garanta confortul.
Ilustrarea conceptului – 3D
Vizualizările 3D, prin intermediul cărora arătăm latura estetică. Datorită lor obținem acea imagine frumoasă care ilustrează viitoarea atmosferă. Este etapa la care se pune accent pe ilustrarea intuitivă a necesităților vizuale ale beneficiarului. Pe lângă deciderea stilisticii exacte în care va fi elaborată amenajarea, aici are loc detalierea concretă a mobilierului. Se decid piesele pentru care va opta beneficiarul, asta însemnând formele, colecțiile, brandurile și cromatica care îi caracterizează personalitatea. Totul este în concordanță cu planul de amplasare a mobilierului. La aceasta se adaugă finisajele, se aleg texturile și se decid trucurile de design ce vor întregi interiorul.
Luând naștere în imaginația designerului, imaginile sunt cele care transmit clientului viziunea asupra spațiului pe care îl are. Este etapa în care beneficiarul poate face modificări în concept, astfel încât să individualizeze maxim spațiul. Conlucrarea dintre designer și client capătă o intensitate maximă. După ce obținem aprobarea beneficiarului, recurgem la următorul pas.
Proiectul tehnic – 2D
Este partea în care creativitatea cedează locul calculelor și preciziei. Este documentul care urmează să stea la baza execuției. Rețelele de comunicații, cele de ventilare și canalizare, materialele în care vor fi executate – toate se regăsesc în planul tehnic. Aici sunt specificate cele mai mici detalii, cum ar fi ce fel de plită utilizăm, în care parte se va deschide ușa sau tipul de întrerupătoare, prize sau senzori pe care îi utilizăm. Planul tehnic este cel prin care designerul descrie spațiul milimetru cu milimetru. Elaborarea lui calitativă vă va feri de erori precum neconcordanța mărimilor sau amplasarea prizelor în locurile nepotrivite. Tot aici se indică și notele informative pentru echipele de execuție.
Abia după parcurgerea acestor trei pași putem încredința proiectul unei echipe care se ocupă cu execuția lucrărilor. Cel mai comod este să optați pentru cei care efectuează proiectele „la cheie”.
În acest sens, AB+Partners a elaborat mecanismul design | build | furnish, prin intermediul căruia garantăm că imaginea de pe vizualizări și ce pe care o veți primi după execuția lucrărilor vor corespunde întru totul.