Acord între „Chișinău Proiect” și AB+Partners, menit să dezvolte capitala

Mediul privat și cel municipal urmează să conlucreze pentru dezvoltarea durabilă a Chișinăului. În acest sens, Î. M. „Institutul municipal de proiectări Chișinău Proiect” și biroul de arhitectură și design „AB+Partners” au semnat un acord de parteneriat bilateral, menit să dezvolte strategii și proiecte ce ar contribui la identificare și rezolvarea problemelor urbanistice și arhitecturale locale.

„Știu că este o companie ambițioasă și ne-am unit prioritățile pentru a face lucruri utile pentru Chișinău, a dezvolta orașul și a contribui la prosperarea lui. Nu mereu unu plus unu egal cu doi, câteodată unu plus unu egal cu unu. Noi putem să facem lucruri comune frumoase, care ar fi în folosul tuturor. Cu această ocazie, vrem să dezvoltăm potențialul specialiștilor, să creăm viziuni noi, să mergem în pas cu timpul și să acceptăm provocarea de a adapta orașul la viața contemporană din punct de vedere arhitectural și urbanistic.”, menționează Silvia Volosatîi, director interimar al „Chișinău Proiect”

Cele două entități urmează să stabilească relații de parteneriat în dezvoltarea proiectelor individuale si municipale, sa organizeze evenimente cu misiunea schimbului de experiență, promovării bilaterale și elaborarea unei strategii de integrare a părților în proiecte de dezvoltare urbană. Având o experiență anterioară de proiectare a spațiului public, biroul AB+Partners a decis să se implice în continuare în proiecte de acest tip.

„Vedem acordul de parteneriat cu „Chișinău Proiect” ca o oportunitate de a contribui la creare a unui mediu municipal echilibrat din punct de vedere arhitectural și urbanistic. În același timp, deja am negociat integrarea acestui acord într-un proiect de finanțare pentru 2021 pentru dezvoltarea conceptului de Smart City și aceasta va fi o oportunitate pentru a canaliza atenția către studiile de caz pe care le vom propune, către soluțiile urbanistice și arhitecturale pentru mun. Chișinău.”, spune Alexandrin Buraga, fondatorul studioului AB+Partners.

La semnarea acordului a fost prezent și viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, care a subliniat importanța colaborării mediului municipal și a celui privat.

„Eu cred că este un pas bun și sper să sporiți calitatea proiectelor pe care le faceți, de ambele părți. Cu referință la problemele din oraș, e evident că noi acum avem nevoie de o abordare nouă a ceea ce privește planificarea urbană, dezvoltarea urbană, amenajarea spațiilor publice, asigurarea accesibilității. Suntem la început de cale, dar nu trebuie să inventăm bicicleta, lucrurile au fost inventate, trebuie să le preluăm și să le implementăm la noi. Din această cauză suntem bucuroși că și companiile specializate în acest domeniu vor să ajute și să contribuie. Noi suntem deschiși la colaborări și proiecte comune.”

Printre evenimentele pe care urmează să le organizeze Î.M. „Chișinău Proiect” și biroul AB+Partners se numără workshop-uri și dezbateri cu echipele de lucru, organizate ca evenimente publice. Scopul acestora este identificarea problemelor urbanistice și arhitecturale locale și prezentarea ideilor sau a studiilor de caz internaționale/locale pentru soluționarea acestora. În același timp, parteneriatul își propune să pună accent pe invitarea la evenimente a potențialilor investitori, dezvoltatori imobiliari, persoane publice, formatori de opinie, organizații non-profit și activiști pentru a crea dialog cu societatea.

Related Posts