Alexandrin Buraga, despre detaliul de arhitectură de interior

Un proiect de arhitectură destinat pentru interior necesită o maximă atenție față de orice detalii și accente bine determinate, din faza inițială până la final. În egală măsură, este important să fie prezentă și o anumită doză de flexibilitate și deschidere față de inovare, astfel încât rezultatul final să depășească așteptările clientului. Cât de important este lucrul asupra detaliului de arhitectură de interior? Ce etape are? Aflați dintr-un material de expertiză oferit de Alexandrin Buraga, fondatorul biroului de arhitectură și design AB+Partners.

Ce reprezintă un detaliu de arhitectură de interior?

Un detaliu de arhitectură de interior reprezintă o parte componentă a proiectului tehnic de execuție care garantează un design de interior de calitate, oferindu-i un aspect original ca produs final și, bineînțeles, reflectând o ieșire din tipare prin inovație și atenție maximă asupra utilizării și îmbinării organice a materialelor sau tehnologiilor. 

Funcțiile centrale în acest sens sunt atribuite arhitectului de interior, cel care determină funcționalitatea și calitatea ambianței interioare, identificând problemele eventuale de ordin tehnic și prestabilind cum acestea pot fi soluționate corect. 

Executarea unui detaliu de arhitectură interior se realizează în două etape: 

  •  Etapa de proiectare – detalierea în proiect a nodurilor. Această etapă dă întregului proiect doza necesară de originalitate, deoarece include în sine soluțiile inovative, tehnice și științifice care vor fi implementate în cadrul proiectului propriu-zis. Este o fază care necesită multă muncă analitică și capacitatea specialiștilor de a elabora previziuni de viitor. În plus, este faza care determină abordarea conceptului de design interior și prestabilirea cadrului estetic ținând cont de potențialul tehnic ale obiectului.
  •  Etapa de modificare sau de îmbunătățire a soluțiilor tehnice în faza de execuție pe șantier. Această fază ține de asistența tehnică pe șantier, pentru a păstra intact demersul de concept inițial. A nu se confunda totuși cu urmărirea de șantier sau cu supravegherea de autor. Asistența tehnică se referă la completările și modificările proiectului “as-built”, față de detaliile aprobate anterior.

Relevanța acestor detalii ține de necesitatea de a crea un concept perfect din toate punctele de vedere: estetic, tehnologic, inovativ. Doar în acest fel putem transforma ideile din faza schiței de proiect tehnic într-un tot întreg gândit până la cele mai mici detalii posibile. În plus, aceste etape, care vin extra cost, permit îndeplinirea acțiunilor preconizate în proiect într-o manieră continuă, fără carențe și respectând termenele prestabilite, ceea ce face ca sarcina noastră să fie previzibilă pentru client. 

Includerea acestor etape în planificarea unui proiect asigură îndeplinirea cu succes a obiectivelor setate chiar din primul meeting cu clientul, prin urmare obținându-se un dialog eficient și prestarea serviciilor de design interior și arhitectură se efectuează în cele mai bune condiții. 

Related Posts