ARHITECTURA LA FEMININ

Deși ajunse în profesie mult mai târziu decât bărbații, femeile au reușit să se transforme domeniul. Drumul către libertatea de a crea a fost îndelungat și anevoios, însă a făcut lumea mai frumoasă, la propriu. Au adăugat funcționalității emoție, iar unele dintre ele au reinventat formele și au creat obiecte iconice. Iată care sunt 5 curiozități despre arhitectură la feminin pe care azi trebuie să le știi.

Sophia Hayden Bennett (n. 1868- d. 1953) a fost prima femeie care a obținut o diplomă în arhitectură, în 1890. Însă actul oferit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts nu i-a garantat dreptul de a practica profesia. Dat fiind faptul că era femeie, Hayden nu a fost acceptată în niciun atelier ca și ucenic și s-a resemnat cu postul de profesor de desen liniar la unul dintre liceele din Boston.

Singura construcție la care aceasta și-a adus aportul ca arhitect a fost Clădirea Femeilor, edificiu prezentat la World’s Columbian Exposition în 1892.

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 1894 – d. 1962) a fost prima femeie din lume care și-a lăsat semnătura pe mai multe clădiri și a ajuns la gradul de arhitect inspector general,, după ce, 6 iulie 1919, a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București cu mențiunea ”foarte bine”.   A fost nepoata pictorului Ion Andreescu și a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei din București (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română” și altele.

Zaha Hadid (n. 1950 – d. 2016) este unul dintre cele mai notorii nume ale arhitecturii din întreaga lume și, probabil, cel mai faimos arhitect de sex feminin. Arhitecta britanică de origine irakiană este prima femeie arhitect care a câștigat Premiul Pritzker (un fel de premiu Nobel în arhitectură). Acest lucru se întâmpla în 2004, devenind în același timp și cel mai tânăr arhitect care a obținut prestigioasa distincție. Renumita arhitectă mai este numită și „regina curbei”, datorită formelor pe care le dădea clădirilor.

Deși ponderea femeilor în rândul premianților Pritzker este modestă, de același titlu s-au bucurat de-a lungul anilor încă 5 arhitecte: Kazuyo Sejima în 2010; Carme Pigem Barceló în 2017; Yvonne Farrell și Shelley McNamar în 2020 și Anne Lacaton în 2021.

Signelinna – clădirea ce datează din 1892, este posibil să fi fost de fapt prima construcție semnată de o arhitectă acreditată – Signe Ida Katarina Hornborg. Se presupune că, proiectul edificiului aflat în Pori, Finlanda, îi aparține, însă semnătura sa este pusă doar pe fațada acestuia, în acele timpuri arhitectura fiind considerată o profesie strict masculină.

Femeia este sursă de inspirație și în arhitectură, iar cel mai proaspăt exemplu este proiectul firmei Elenberg Fraser din Australia, care a decis să dea forme feminine unei clădiri înalte, cu peste 600 de apartamente. Autorii proiectului au mărturisit că ideea le-a venit după ce au văzut videoclipul „Ghost” al cântăreței Beyonce.

Dragi femei, fie ca emoția și creativitatea să vă însoțească mereu, iar aprecierile să nu vie doar o dată în an!

Related Posts