Bucătăria e epicentrul confortului, e spațiul în care trebuie să se regăsească și zona de gătit, și zona de odihnă și, uneori, chiar și cea la care iei masa. Practic, e un mic stat în stat. Iată de ce amenajarea strategică este un must pentru ea. Pentru a obține un rezultat pe măsură, nu trebuie decât să alegi formula cea mai potrivită pentru spațiul tău.
În continuare îți prezentăm provocările pe care ni le aduc nouă proiectele și cum le rezolvăm, prin intermediul schemelor de amenajare a bucătăriei.
Amenajarea în formă de L
Formula perfectă, ce poate fi aplicată indiferent de suprafața bucătăriei. Trebuie să ții cont de faptul că cele două laturi pe care sunt amplasate zonele de lucru se întâlnesc într-un unghi drept și riști să obții un spațiu neutilizat. Pentru a rezolva această dilemă, de obicei, în colțul respectiv poate fi montată chiuveta. Însă, pentru a păstra suficient spațiu pentru lucru, puteți concentra chiuveta și aragazul pe aceeași latură, lăsând-o pe cealaltă liberă. Intre aragaz si culoarul de trecere e bine sa amplasezi un blat de lucru, atât din motive de siguranță, cât și din rațiuni practice.
Amenajare în formă de U
Amenajarea U este mai ușor de proiectat, dat fiind faptul că zonele de lucru sunt amplasate pe trei pereți. Acest lucru îți permite să rezervi câte o latură pentru aragaz, frigider și chiuvetă. La fel ca și în cazul anterior, dar ai o suprafață generoasă, poți concentra două dintre punctele de lucru, lăsând o latură liberă pentru un blat. Plita sau aragazul trebuie sa fie așezate în partea opusa frigiderului și nu uita sa lași spațiu în părțile laterale pentru blaturi.
Amenajare cu insulă
O asemenea amenajare este un vis. Bineînțeles că o asemenea soluție este potrivită pentru spațiile largi, aceasta oferind un spațiu în plus pentru lucru și depozitare. Totuși, poți integra o insulă și în spațiu mai rezervat, dacă optezi pentru o insulă mică, de cca 60 cm, dar trebuie să dispui de suficient spațiu de manevră în jurul acesteia.
Insula devine un truc potrivit pentru zonarea open space-urilor. Aceasta poate lua rolul unei mese de bar, totuși trebuie să iei în considerare și amplasarea unor scaune pe latura care nu este orientata către triunghiul de lucru.
Amenajarea liniară
Așa cum sugerează denumirea, acest tip de amenajarea presupune așezarea tuturor elementelor pe un singur perete. Bucătăria liniară, amenajată inteligent, poate să fie un loc extrem de bine organizat, eficient.
Este formula de amenajare potrivită pentru spații modeste, dezavantajul principal este că, din cauza concentrării frigiderului, aragazului și chiuvetei pe o singură latură, spațiul de depozitare este redus.
Amenajarea paralelă
Proiectarea bucătăriei pe două laturi opuse este perfectă pentru camerele dreptunghiulare, unde zonele funcționale sunt amenajate pe laturile scurte, lăsând în mijloc spațiu pentru mobilitate. La modul ideal, ceilalți doi pereți rămași liberi trebuie să asigure fluxul de lumină în cameră. Spre deosebire de schema liniară, cea paralelă oferă cu generozitate spațiu de depozitare, dar și o linie estetică echilibrată.
N.B. Regula triunghiului în bucătărie este un reper esențial
Aceasta se referă la amplasarea strategică în spațiu a trei elemente principale din bucătărie: plita de gătit, frigiderul și chiuveta. Regula presupune ca cele trei zone principale ale bucătăriei – umedă (chiuveta, mașina de spălat vase), fierbinte (plita) și rece (frigiderul) – să reprezinte câte un vârf al triunghiului de lucru.
În varianta perfectă, suma lungimii laturilor dintre aceste puncte ar trebui se încadreze între 4 și 8 metri. Totodată, pentru a garanta trafic eficient în bucătărie, fiecare latură a triunghiului nu trebuie să fie mai scurtă de 1,2 metri și nici mai lungă de 2,7 metri. Potrivit specialiștilor în amenajări interioare, aceste dimensiuni garantează comoditate și simplifică simțitor procesul de preparare a mâncării.
Variante de aplicare a regulii triunghiului în bucătărie
În funcție de amplasare a mobilierului în bucătărie, regula triunghiului va avea diferite configurații, formă și lungime a laturii.
În cazul unei amenajări în formă de litera „L” sau în amenajările pe unghi este cel mai simplu de aplicat regula triunghiului. Fiecare dintre elemente ce constituie vârfuri de triunghi poate fi amplasat uniform în spațiu.
În cazul unei garnituri pe trei laturi, în formă de „U” și în cazul unei bucătării cu insulă, amenajarea după această regulă, la fel, este ușor de implementat. Zona rece, caldă și cea umedă pot fi zonate strategic astfel încât să oferim suficient spațiu de acces la fiecare dintre ele în același timp.
În amenajările de bucătărie pe două laturi paralele aplicarea regulii triunghiului nu este deloc dificilă. În acest context unul dintre vârfurile triunghiului aflându-se pe una dintre laturile garniturii, iar celelalte doua fiind dispuse pe latura opusă.
Bucătăria liniară, a cărei garnitură este amenajată pe un singur perete, face imposibilă aplicarea acestei reguli. Singura opțiune prin care am putea modela ergonomic și funcțional spațiu este cea a divizării totale a zonei. Astfel, putem opta pentru amplasarea zonei calde și a cele umede la capete opuse ale mobilierului, amplasând frigiderul pe peretele opus (dacă este suficient spațiu).
Alte reguli de memorat în amenajarea unei bucătării
Chiuveta trebuie să fie încadrată în ambele părți de porțiuni de blat de lucru care să măsoare nu mai puțin de 61 cm într-o parte și nu mai puțin de 47 cm în cealaltă. Ideal ar fi ca în imediata apropiere a chiuvetei să se proiecteze o porțiune de blat de lucru de cel puțin 90 cm, utilă pentru pregătirea produselor in vederea preparării mâncării
Și plita trebuie sa fie mărginită de porțiuni de 30-38 cm în ambele părți.
Corpurile înalte de mobilier (cele în care sunt integrate cuptorul sau combina frigorifică sau cele cu funcție de cămară) trebuie poziționate în extremitățile garniturii de bucătărie și nicidecum la mijlocul acesteia.