EXTINDEM ARHITECTURA PE VERTICALĂ: TERASE PE ACOPERIȘURI

Odată cu aglomerarea zonelor urbane și a creșterii prețului terenurilor, valorificarea lor necesită abordări funcționale și viziuni noi. Astfel, extinderea pe verticală a arhitecturii, ca fenomen global, devine elocvent și la nivel local. În acest context, este evidentă nu doar proiectarea mai multor etaje, ci crearea acoperișurilor exploatabile. Această teză și-a găsit exprimarea în portofoliu AB+Partners, atât prin intermediul proiectelor rezidențiale individuale, cât și a celor la care are acces publicul larg.

Narrow house – limitele fizice nu sunt un obstacol

Așa cum sugerează și titlul, Narrow house este un proiect de arhitectură rezidențial care ne-a adus provocarea dimensiunilor. Terenul pe care urma să fie proiectată locuința constituie un dreptunghi ale cărui lungime modestă a impus o adaptare extremă a construcției. Deși avem și o terasă la sol, am asigurat acoperișul parțial exploatabil. Aici am proiectat o terasă intimă, cu suficient spațiu pentru toți membrii. Am prevăzut mobilier exterior pentru relaxare, dar și un sistem de proiecție pentru seri calde în familie. Pe lângă faptul că e ferită de ochii lumii, terasa deschide și un view spre exterior prin intermediul unui gol.

Toro Center Terrace – acoperișul nu înseamnă doar beton

Acest proiect îmbină în sine elementele de beton și cele vii. Situat pe acoperișul blocului comercial Toro Center, aici vorbim nu doar de structuri arhitecturale, ci și despre landscape. Câteva oaze de vegetație, cu un sistem complex la bază, ce include substrat, drenaj și alte elemente, dau viață celor 1500 m2 de terasă. Pentru a armoniza tabloul, am optat pentru mobilier urban adaptat contextului. Astfel, băncile din lemn păstrează nuanța lor naturală, iar restul pieselor au fost finisate cu beton, astfel încât să amintească de cromatica pietrelor. Întreg tabloul este completată de priveliștea pe care o oferă utilizatorilor datorită deschiderii către parc.

Exploatarea acoperișurilor, totuși, trebuie proiectată cu atenție. Pentru a putea folosi partea superioară externă a construcției ca terasă, e necesar să fie prevăzute anumite detalii de arhitectură încă în faza de proiect. La AB+Partners știm să facem lucrurile bine, iar dovada acestui fapt este execuția proiectelor cu respectarea celor mai mici detalii.

Pentru a te convinge că suntem cei de care ai nevoie, descoperă portofoliul nostru.

După ce te-ai convins, contactează-ne!

Related Posts