Nici nu mai ținem minte a câta zi de autoizolare este și noi, în sfârșit, am aflat cum să „luptăm” cu frigiderul. Pentru asta un mare mulțumesc îi spunem designerului Cristina Cortac, care ne-a dezvăluit o formulă eficientă. Pe lângă aceasta, Cristina ne-a povestit despre ce înălțime ar trebui să aibă masa și scaunul și despre noua sa „grădina interioară” de care are grijă. Iată așa jurnal util vă invităm să citiți.
Cum ar trebui să arate un loc de muncă de acasă? Cum l-ai amenajat pe al tău?
Locul de muncă într-un lay-out de domiciliu neapărat trebuie sa țină cont de estetică, funcționalitate și ergonomie. Mi-am amenajat spațiul după propriul gust ținând cont de anumite resurse și obiecte care mă inspiră.
Am doua spații de lucru panificate pe perioada muncii, în unul lucrez ziua, iar în altul – seara într-o manieră mai relaxantă (zona în care îmi pot turna o ceașcă de cafea și „termin în pace și liniște” munca care am început-o).
– Am evitat combinația dintre modern și clasic în asortarea mobilierului.
-Mi-am asigurat înălțimea corectă a mesei și a scaunului. Statul îndelungat a persoanei la calculator este corelat de comoditatea/ajustarea spetezei scaunului. (Hsezut-42-43 cm, Hmasă-75-78 cm)
– Am optat pentru mobilier ale cărui dimensiuni îmi va permite să amplasez toate obiectele de lucru folosite doar pentru o singură zi (papetărie, echipamente etc.).
– Partea inferioară a mesei mi-am eliberat-o pentru o poziție confortabilă a piciorului.
– Iluminatul artificial este setat strategic, raportat la coeficientul de iluminare natural per zi. Se zice că, cei care beneficiază de lumină naturală mai multă, dorm mai bine și sunt mai puțin stresați 😊
Iluminatul de birou ar trebui să ofere o recunoaștere ușoară și precisă a celor mai mici detalii. O persoană primește 80% din informații prin organele vederii. Temperatura de culoare neutră/ productivă este de 3000-4000k (lumina incandescenta)
Ca exemplu: apusul de soare, focul de lemne, lumânarea au aproximativ 1800 k
Amplasarea oficiului la domiciliu trebuie planificat în dependentă de prezența rețelelor electrice, prezența iluminatului natural și poziție ergonomică față de alte obiecte.
Datorită vecinilor mi-am înverzit biroul, care se încadrează armonios cu culoarea pereților a căror nivel de saturație este scăzut.
Unii spun că lucrând de acasă poți reduce ziua de muncă cu 1-2 ore, cum a fost în cazul tău?
În timp, procesul de lucru pentru mine a devenit un hobby care se efectuează responsabil ținându-se cont de deadline. Mereu am lucrat mai mult de 8 ore și acum la fel combin activitățile. În carantină fac mai multe pauze periodic, care necesită echipare și siguranță când ies din casă.
Cât de eficient este procesul de lucru de acasă?
Este asemeni unei activități de freelancing și sunt familiarizată cu astfel de activitate. Pentru îmbunătățirea productivității este necesar de realizat un plan de acțiuni detaliat, care ajută la implementare și la determinarea task-lor pe care n-ai reușit să le finalizezi în zilele mai puțin productive.
Cum reușești să menții comunicarea cu restul echipei?
Comunicarea online ne ajută să discutăm eficient unele aspecte ale proiectelor, însă pentru o comunicare colegială mai eficientă, bineînțeles că este necesar de spațiu comun care ne ajută să fim aproape unii de alții. Activitatea noastră este una creativă, iar inspirația trebuie alimentată cu un brainstorming de calitate anume într-un oficiu.
Cu colegii de la AB Partners avem câteva obiceiuri plăcute, care la moment ne lipsesc. Cum ar fi cafeaua de dimineață cu un croissant de ciocolată 😉 și o discuție despre inovațiile în domeniu.
Ce instrumente noi ai introdus în lucru (și nu doar)?
A venit momentul când este nevoie să schimbăm mindsetul și să medităm în izolare ca să înțelegem ce ne dorim pentru o viață echilibrată. Iar datorită noilor aplicații activitatea noastră ar putea fi mai bine organizată. Recent am instalat în telefon mai multe aplicații utile (GoogleDuo, Nike Training, VoteMeApp, Lomotif, Netflix..etc )
Comunicarea de lucru am trecut-o pe Google drive. Instrumentele sunt eficiente și corespund criteriilor de implementare din domeniul nostru.
Ce probleme ai întâlnit lucrând de acasă?
Problemele le-am perceput în timp ca provocări, iar provocările te fac să ieși din zona de confort și să acționezi.
Instalarea, setarea unor softuri noi mi-au dat bătaie de cap, însă datorită comunicării și serviciilor de cumpărare și livrare la distanță, totul s-a rezolvat.
O problema de program personal este ca încep lucrul la 10:30 😊, puțin mai târziu față de activitatea de oficiu.
Ce alte treburi reușești să faci pe acasă?
Am câteva surse de inspirație: muzica, designul, lectura, sportul și filmele regizate bine, cu o scenografie superbă.
-Mai nou, am introdus o activitate sau o provocare de a îngriji florile vecinilor 😊. Au plecat la țară pe toată perioada carantinei și mi le-au lăsat spre îngrijire. Acum mă aflu zen între 17 flori făcând sport/ yoga dimineața.
-Lecturez seara în zona de recreere cu o cafea și muzică bună. Pentru această perioadă confuză, v-aș recomanda să lecturați Hugge, de Meik Wiking, o carte ce relatează rețeta daneză a fericirii.
-Mi-am găsit recent colecția de pietre, corali și scoici aduse din călătorii. Atingerea lor îmi simulează marea care vreau s-o revăd asap. Am o colecție de forme si culori absolut diferite, precum suntem noi oamenii, toți diferiți.
-Am experimentat câteva gustări și băuturi culinare mexicane. Mexicane, deoarece am o singură carte gastronomică cumpărată la promoție, era ultima. Am pregătit: Burritos, desert cu ananas, băutură Margarita…etc
-Mi-am schimbat culoarea sursei de iluminat cu un filtru adițional în zona de recreere, creându-mi lumină scenografică. Culoarea roșie e una energizantă, dar în același timp și meditativă. Îmi oferă un hugge de seară perfect.
Cum lupți cu lucrurile care te sustrag? (cum ar fi frigiderul😊)
Am preluat de la influenceri un challenge care l-am aplicat în practică. Când deschid frigiderul fac trei așezări și compensez caloriile consumate per zi 😊
Încerc să îmi schimb percepția față de orice lucru care mă sustrage, el compensându-l cu alt lucru mai prioritar.
Sursele și știrile online la fel le filtrez, deoarece există un flux de informații care-ți pot debusola întreaga activitate planificată per zi meditând asupra unor momente nerelevante.