#jurnaldecarantină – Gabriela Nacu despre cum să improvizezi acasă locul de muncă și „Elixirul Sănătății”

Această perioadă de autoizolare este un motiv să descoperim colegii din unghiuri pe care nici nu le bănuiam. De exemplu, designerul Gabriela Nacu ne-a dezvăluit că acum, mai mult ca niciodată, s-a concentrat pe un mod de viață sănătos. Ni l-a prezentat pe „noul său coleg de birou” și ne-a dezvăluit rețeta „Elixirului Sănătății”.  Iar noi pe toate vrem să le împărtășim cu voi.

Cum ar trebui să arate un loc de muncă de acasă?

Amenajarea locului de muncă de acasă nu este un lucru dificil de realizat, dacă ținem cont de câteva reguli minime. Organizare, culoare, lumină și stil, sunt câteva dintre elementele care trebuie luate în calcul în acest caz. Lumina joacă un rol foarte important în amenajarea biroului. Așadar, trebuie aleasă o încăpere luminoasă, cu multă lumină naturală. Biroul poate fi poziționat chiar în fața ferestrei, în acest mod te poți bucura și de priveliște. Un alt lucru de care trebuie să ținem cont în amenajarea spațiului de lucru este culoarea camerei. Cele mai potrivite nuanțe sunt cele neutre: alb, gri, crem sau fildeș. La acest capitol am avut noroc, cromatica camerei în care mi-am amenajat locul de muncă a coincis cu paleta de mai sus.

Amenajarea unui spațiu de lucru include o masa de birou și un scaun de birou. Scaunul de birou trebuie să fie comod, cel ergonomic asigurând o oarecare comoditate, fiind potrivit în cazul în care petrecem mai multe ore pe zi la calculator. În cazul meu, a trebuit să adaptez interiorul pentru acest scop nou. Nu aveam o masă de birou și, dat fiind faptul că magazinele sunt închise, nu aveam nici de unde să o cumpăr. Am improvizat și am oferit mesei mele de make up și rolul de loc de muncă, amplasând pe  ea calculatorul.

Nu in ultimul rând este foarte importanta ordinea. Ordinea inspiră, iar un spaţiu în care predomină haosul este deranjant. De aceea, este important ca spaţiul de lucru să fie aerisit, curat, ordonat. Acasă, îmi iau doza de inspirație din interior, care e plin de obiecte de decor ce au importanță sentimentală.

Unii spun că lucrând de acasă poți reduce ziua de muncă cu 1-2 ore, cum a fost în cazul tău?

Încep ziua de muncă la aceeași oră, dar pauzele sunt diferite de cele de la birou, de aceea pot să lucrez până târziu. Ba chiar, pentru a mă simți ca la serviciu, îmbrac mereu o cămașă când mă așez la masa de lucru.

Lucrul de acasă oferă flexibilitatea programului, dar și un echilibru job-viață personală mai bun. Aceasta vine cu avantaje și dezavantaje și, de multe ori, ceea ce se dovedește un avantaj se poate transforma în dezavantaj și invers. Depinde de cum te organizezi și de perspectiva ta asupra lucrului.

Cât de eficient este procesul de lucru de acasă?

Am avut nevoie să mă obișnuiesc cu noua modalitate de lucru, care la început mi se păruse mai puțin eficientă decât lucrul la birou. Și asta pentru că acolo aveam interacțiune cu ceilalți colegi, care uneori deveneau un bun suport profesional. Acum, datorită deprinderii de organizare, lucrurile merg în albia corectă.

Cum reușește echipa să mențină comunicarea, să coordoneze proiectele?

Cu echipa menținem comunicarea online. Fiecare neclaritate sau problemă se analizează, se discută și se găsește o soluție. Acest lucru este ușor de făcut chiar și în mediul virtual, dacă ai colegi cu care rezonezi și ești pe aceeași lungime de undă.

Instrumente noi de comunicare nu am introdus în lucru, din contra am exclus comunicarea verbală. Principalul instrument de comunicare la moment este online si după necesitate telefonul.

Ce alte treburi reușești să faci pe acasă?

Lucrând de acasă reușesc să duc un mod de viață mai sănătos. Fac sport, am grija de o dietă sănătoasă strictă. De curând am descoperit un nou ingredient-minune, numit și „Elixirul Sănătății” – cătina. Astfel, la paharul cu apă și lămâie de dimineață am adăugat și un smoothie energizant cu cătină. Vă dau și vouă rețeta:

  • Cătină – 1 cană
  • Coacăză – ½ cană
  • Portocală – 1
  • Miere de albină – 1 lingură
  • Semințe de chia sau mix de semințe – la dorință
  • Apă – 1 cană

Plus, acum am mult mai mult timp să-i acord copilului meu. Încercăm să savurăm la maxim din această perioadă. În timp ce eu lucrez el desenează sau privește desene animate și chiar dacă nu ne jucăm, doar prezența lui mă face să prețuiesc această carantină.

Ce probleme ai întâlnit lucrând de acasă?

Nu am întâlnit probleme lucrând de acasă. Am acces la tot ce îmi trebuie pentru o munca eficientă. Trebuie să mărturisesc totuși că îmi lipsește interacțiunea directă cu colegii.

Cum lupți cu lucrurile care te sustrag? (cum ar fi frigiderul)

Pe mine frigiderul nu mă sustrage, trebuie sa mă impun sa merg la el. Mă sustrag sunetele la telefon și băiețelul, care la fiecare 20 de minute mă întreabă ce fac, se așază în brațe și verifică munca pe care am făcut-o. După care urmează o invitație la bucătărie sau în camera de joc. Chiar și așa acest „factor de sustragere” nu îmi încurcă să-mi îndeplinesc lucru la timp și calitativ.

Related Posts