MARCO BALLERINI: „ DESIGNUL ESTE ARTA DE A CREA PENTRU TOATĂ LUMEA”

Dincolo de imaginile estetice pe care le modelăm cu atenție, spațiile pe care le proiectăm respectă rigori menite să ofere universalitate. Dimensiunea socială a a designului are un impact semnificativ asupra incluziunii și calității vieții. Este o temă sensibilă, iar abordarea ei în proiectare este indispensabilă. Despre ce înseamnă incluziune în arhitectură și design ne-a povestit CEO AB+Partners, Marco Ballerini.

Design universal: arta de a crea pentru toată lumea

Arhitectul spune că înlăturarea barierelor arhitecturale este doar un aspect. Atunci când proiectăm spații publice, clădiri sau chiar case, trebuie să ne asigurăm că acestea pot fi experimentate în mod autonom și în siguranță de către oricine. Arhitectura Inclusivă reprezintă o abordare creativă ce îmbină raționalitatea tehnică și estetica, susținută de principiile Designului Universal.

„ Designul este arta de a construi pentru toată lumea. Scopul este de a construi într-un mod absolut incluziv, creând medii potrivite fiecărui individ, indiferent de caracteristicile specifice ale acestora. Dacă un mediu este accesibil, confortabil și plăcut pentru oricine, de la cei care se confruntă cu o necesitate specială până la cei care împing un cărucior cu un copil, atunci oricine poate beneficia cu adevărat de pe urma acestuia. Noi, la AB+Partners, urmăm aceste principii. Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, oamenii observă când utilizează spațiile pe care le proiectăm. Mai ales în cazul celor publice. ”, zice Marco Ballerini.

Beneficiile arhitecturii incluzive

Importanța arhitecturii pe dimensiunea incluzivă nu se limitează la rampe de acces. Aceasta aduce beneficii semnificative la nivel social și funcțional:

  • Îmbunătățirea calității vieții, , promovând un mediu construit echitabil și durabil.
  • Promovarea egalității: Reducerea barierelor fizice și sociale înseamnă participare pentru toți.
  • Promovarea schimbării către proiectare centrată pe oameni.
  • Îmbunătățirea siguranței: Mediile fără obstacole reduc accidentele.
  • Maximizarea eficienței spațiilor: Designul inteligent permite o utilizare mai bună a încăperilor.

„ Nu doar arhitecților trebuie să le pese de starea de bine a oamenilor, dar noi avem o misiune aparte. Aici nu pot să nu îl citez pe marele Le Corbusier: Fiecare dintre noi trebuie să lucreze pentru un oraș mai uman, astfel încât toți să se poată deplasa liber.” , spune Marco Ballerini.

Promovarea incluziunii la scară individuală

„Nu e un secret că mă implic în cauzele sociale. Eu chiar cred că suntem responsabili să facem societatea mai bună și trebuie să o influențăm prin toate instrumentele posibile. Fie că e vorba despre arhitectură sau despre utilizarea propriei imagini pentru susținerea unei cauze nobile. Eu o fac de fiecare dată când am ocazia.”, confesează arhitectul.

Iar cuvintele lui sunt demonstrate de participarea la evenimentul “Frumusețe fără Limite”, la care Marco Ballerini a participat. Eveniment organizat de Fundația MCharity , menit să promoveze incluziunea persoanelor cu necesități speciale în societate, evidențiind că frumusețea vine din interior.

„ Am cunoscut persoane ale căror curaj și putere de a lupta acoperă orice necesitate specială. Fiecare participant sunt un exemplu pentru noi și cred că e important să fie remarcați de întreaga societate.” , declară Marco Ballerini.

Related Posts