MODERNIZAREA LĂCAȘELOR DE CULT

Absolut totul se modernizează, de ce nu ar face-o și lăcașele de cult? E o întrebare care a venit în mod natural în momentul în care am acceptat provocarea de a proiecta o biserică. Am avut pe de o parte respectarea canoanelor și pe de alta principiul introducerii construcțiilor în cursul arhitectural contemporan. Astfel, am analizat modalitățile de crearea unui asemenea spațiu ce va corespunde ambelor rigori. Mai ales că modernizarea formelor lăcașelor de cult nu e un fenomen nou la nivel mondial. Ceea ce îl face să ajungă tardiv la noi este trăsătura conservativă accentuată a societății.

Arhitectura religioasă a suferit foarte multe modificări și are o istorie bogată ce începe cu amenajarea spațiilor spirituale în peșteri și finalizează cu un șir de forme impresionante. Iar pentru a demonstra acest fenomen, propunem să-l analizăm  pe dimensiunea unor confesiuni cu istorie și tradiție.

Arhitectura Bisericii Catolice: modernism și maleabilitate

Mult mai receptivă la schimbările timpului și societății decât cea ortodoxă, biserica catolică dă dovadă de maleabilitate pe tărâmul arhitecturii. Conservând capelele în stil gotic și renascentist, aceasta nu a ezitat să introducă noile sale lăcașe în cursul estetic contemporan. Astfel, nu doar că ține pasul cu timpul, ci și creează biserici ce constituie adevărate puncte de atracție turistice anume datorită formelor sale. Iată câteva dintre ele:

Biserica St. Thomas More, Oceanside, SUA
Arhitectură: Renzo Zecchetto Architects
Photo credit: Darren Bradley

Bazilica Madonna delle Lacrime, Siracuza Italia
Arhitectură: Michel Andrault

Biserica El Señor de la Misericordia, Mexic
Arhitectură: Moneo Brock
Photo Credit: Jorge Taboada

Arhitectura Bisericii Ortodoxe: canoane riguroase și lupta pentru modernizare

Conservatismul subliniat al ortodoxiei se manifestă și în arhitectură. Bisericile încă păstrează insistent formele bizantine cu influențe neoclasice. Deseori respectarea canoanelor și elementelor componente ale bisericii se confundă cu respectarea cu strictețe a formelor pe care aceasta le ia. Totuși, chiar și în acest val tradiționalist, își fac loc expresii arhitecturale contemporane.

Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, Hajnowka, Polonia
Arhitect: Aleksander Grygorowicz

Biserica Sfântul Duh, Bialystok, Polonia
Arhitect: Jan Kabac

Reinvented Orthodox Church:
Arhitect: AB+Partners

Templele Budiste Moderne: când totul este despre armonia interioară

Budismul a avut mereu la baza dogmei armonia și spiritualitatea supremă. Arhitectura templelor este inspirată din simbolism și practici spirituale, iar proiectele sunt organizate conceptual în jurul naturii și secvenței spațiale. Desprinse de tradiție, lăcașele iar forma unor clădiri mult mai aproape de uman, sacralitatea fiind concentrată în esența locului. Simplificând liniile și formele, arhitecții construiesc armonie prin arhitectura budistă modernă.

Ekoin Nenbutsudo, Tokyo, Japan
Arhitect: Yutaka Kawahara Design Studio

Water-Moon Monastery, Taiwan Province, Taiwan
Arhitect: KRIS YAO | ARTECH

White Temple, Kyoto, Japan
Arhitect: Takashi Yamaguchi & Associates

Arhitectura se modernizează, inclusiv spiritual. Noi suntem pregătiți să ținem piept oricărei provocări și să includem suflet în orice proiect cultural, comercial sau rezidențial.

Descoperă portofoliul nostru și convinge-te de asta.

Și, dacă ai nevoie de o viziune proaspătă asupra spațiului, contactează-ne!

Related Posts