Light Industrial – adaptive reuse

Year: 2021

Area: 3400 sqm

Location: Brasov, Romania

Team: Alexandrin Buraga, Marco Ballerini, Alex Hanga, Maxim Sitnic

Architectural Concept: AB + Partners | A&G

Atribuirea unor noi funcțiuni vechilor structuri este o provocare pe care de fiecare dată o asociem cu sustenabilitatea. Iată de ce, acest tip de proiecte reprezintă pentru noi și un tribut adus naturii. Este și cazul proiectului Light Industrial, care a trecut printr-o conversie arhitecturală impresionantă. Spațiul, rămas de ceva timp neutilizat, e un fost restaurant. Am reconfigurat planificarea interioară și am creat un showroom cu câteva zone funcționale: cea expozițională, cea de birouri, dar și cele destinate uzului angajaților.

Cu o arhitectură masivă, a cărei influențe socialiste ofereau contextului o alură brutală, structura necesita și o intervenție estetică la exterior. Fațada a fost regândită, fiind placată cu panouri din fibrociment. Pe lângă rezistența ridicată la diverși factori externi, acestea sunt prietenoase pentru mediu. Am lărgit geamurile, oferind astfel efemeritate structurii și păstrând, în același timp, laitmotivul liniilor verticale. Am optat pentru o geometrie succintă, cromatică neutră și accente. I-am oferit prospețime și un aer contemporan.

O importanță aparte o are și zona adiacentă, a cărei amenajare a oferit o serie de funcțiuni spațiului. Pe lângă asigurarea cu spații de așteptare și locuri de parcare, în zona de intrare, am prevăzut un spațiu de expunere extern. Acesta urmează să sugereze direcția de dezvoltare a showroom-ului – cea de materiale de construcții, dar și să devină un punct de reper al acestuia.

Proiecte Similare