FAȚA NOUĂ A URBEI: ARHITECTURA REZIDENȚIALĂ

În general, arhitectura contemporană a blocurilor rezidențiale are o abordare mai durabilă și mai comunitară față de construcția locuințelor de la fârșitul secolului trecut. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de abordarea standardizată și uniformă a blocurilor. Arhitecții și dezvoltatorii sunt interesați să creeze clădiri cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Aceasta înseamnă utilizarea materialelor durabile și a tehnologiilor de construcție care reduc pierderile de energie și emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru a îmbina efeiciența cu comoditatea ultilizatorilor, multe proiecte de blocuri rezidențiale includ spații verzi, cum ar fi grădini pe acoperiș sau terenuri de joacă pentru copii. Aceste spații sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții și a sănătății mentale a locuitorilor.

În același timp, a evoluat considerabil și latura estetică a arhitecturii. La AB+Partners, suntem pasionați iremediabil de liniile laconice, iar pentru a le transpune într-o arhitectură originală, le abordăm prin prisma renumitei sintagme care spune că nimic nu poate fi mai complex decât simplitatea. Adăugăm acestui principiu funcționalitate și comoditate pentru a obține rezultatul dorit.

Laconic și compact

Ansamblul rezidențial de mai jos urmează o linie stilistică unică, blocurile fiind divizate la nivel estetic în două tipuri. Primele două, ce constituie o „fațadă” a complexului, sunt placate cu Klinker maro, a cărui cromatică este ușor dizolvată de elementele de sticlă care acoperă logiile. Celelalte blocuri au fațada placată cu același material, însă de culoare gri. Spre deosebire de primele, fațadele lor prezintă un jos geometric, în care sunt prezente mici console albe ce ies în evidentă. În proiectarea acestor patru blocuri am renunțat la clasicele balcoane și logii și am optat pentru camere cu bovindou cu legătură prin gol amplu. Geamurile panoramice contribuie, de asemenea la jocul geometric cromatic al fațadei.

Arhitectură în dinamică

Deseori renunțăm la forma dreptunghiulară clasică și am optat pentru un joc geometric, pe care l-am transformat într-un laitmotiv al proiectului. Această abordare ne-a permis să proiectăm blocurile astfel încât să creăm retrageri, oferind dinamică ansamblului, ce a contribuit și la echilibrarea fluxului de insolație în anumite zone.

Reinterpretarea liniilor drepte

Și în cazul proiectului de mai jos ne-am detașat de la forma clasică a blocurilor locative și nu am ezitat să manipulăm exteriorul cu ajutorul balcoanelor, care ne-au oferit suficient câmp de creație. Datorită lor, fațada a căpătat dinamică, unghiurile și muchiile devenind laitmotivul proiectului. Ferestrele mari și balustradele din sticlă în combinație cu textura lemnului oferă efemeritate blocului. În lista trucurilor inovative se înscriu și ledurile integrate în fațadă, care subliniază încă o dată geometria construcției și pun mici accente la fiecare nivel.

Descoperă aici mai multe proiecte de arhitectură, semnate de AB+Partners, fiecare cu o dinamică aparte, în care personalizarea și accentele sunt un must.

E abordarea pe care o avem pentru fiecare proiect, așa că pentru a obține funcționalitatea combinată cu estetic, contactați-ne.

Читайте также