Să fie lumină! Locul iluminatului în proiectul de design interior

Un interior în care să te simți bine trebuie să ofere comoditate la toate nivelurile. În formula unei amenajări funcționale, iluminatul este componenta care influențează mai multe dimensiuni, subliniind trăsăturile estetice și modelând scenarii de utilizare a spațiului.

Reguli generale, bine de știut

Ca nuanță și intensitate deosebim trei tipuri de lumină albă: rece, neutră și caldă. E un detaliu important pe care poți să-l utilizezi pentru a transmite corpului tău mesaje vizuale, ce-l pot stimula la acțiune sau calma, în funcție de dorință.

Așadar, cum folosim luminile în funcție de nuanță?

Lumina neutra este cea mai apropiată de lumina naturală. Jonglează cu ea în spații pe care ți le dorești degajate și proaspete. O poți folosi în baie, în cazul în care nu ai suficient de multă iluminare naturală, dar și în spațiile cu pereții albi pentru a nu denatura culoarea acestora. 

Lumina rece este cea care stimulează concentrarea și crează o atmosferă de lucru. Deci nu ezita să o utilizezi în birouri sau în zonele de lucru ale locuinței. De exemplu, poți opta pentru astfel de iluminat în bucătărie, deasupra blatului unde prepari bucatele sau în zonele în care îți dorești o atmosferă proaspătă și „trează”.

Lumina caldă este blândă și relaxantă. Iată de ce este potrivită pentru spațiile dedicate odihnei: dormitoare, living, sufragerie. De asemenea, poți folosi lumină caldă și în alte spații, de exemplu iarna, când vrei să încălzești atmosfera.   

Mai există și varianta în care mai multe tipuri de lumină pot fi combinate, or în crearea atmosferei generale, există câteva modalități de a amenaja sursele de lumină.

– iluminat general – lumină omogenă, fără accente de strălucire mai puternice care ar putea deranja vizual.

– iluminat de accent – lumină concentrată pe o anumită zonă, ce atrage atenția asupra obiectului iluminat. Poți folosi acest tip de iluminat pentru accentuarea pieselor de artă, a mobilierului sau a bibliotecii.

– iluminat ambiental – tip de lumină ce se alternează de obicei cu cel general, oferind un plus de accent care te poate ajuta în activități specifice precum gătitul, cititul, scrisul sau cusutul.

Acum să trecem la chestii practice!

Spectacolul corpurilor de iluminat: studiu de caz

Când alegem un corp de iluminat care să fie inclus în mediul nostru, ar trebui să o facem gândindu-ne nu doar la cât de frumos este, ci și cum se potrivește cu mobilierul existent. Abordarea alegerii ar trebui să înceapă de la conștientizarea tipului de lumină pe care am vrea să îl avem în cameră. Acest lucru ar implica cunoașterea multor factori și tehnici de care, în mod normal, majoritatea oamenilor nu țin cont.

Pentru a trece la partea utilă, arhitectul Marco Ballerini ne-a povestit despre cum putem alege corect un corp de iluminat pentru zona de luat masa.

Fie pentru micul dejun, prânz sau cină, masa este centrul bucătăriei și al vieții casnice.

 „Adesea tindem să subestimăm poziția și intensitatea corpurilor de iluminat suspendate pentru masa din sufragerie. În general alegem corpul de iluminat, dar nu ne dăm seama dacă candelabrul va fi funcțional sau nu, există case în care mesele foarte mari sunt luminate de o lustră nesemnificativă sau mesele medii supraexpuse unor candelabre masive și puțin potrivite.”

Iluminarea mesei nu este ușoară. Nu este doar o chestiune de estetică, dar să începem de la elementele de bază.

Poziționarea corpului de iluminat

”Spoturile sunt o soluție destul de bună dacă este un design minimalist. Dacă folosim lumini sau spoturi direcționale, acestea nu trebuie să fie poziționate chiar deasupra capului oaspeților, altfel vor crea umbre enervante pe fețele oamenilor, fără a lumina vasele. Poziția ideală este exact în centrul mesei, chiar aranjată în linie. Dacă optăm pentru o lustră suspendată, cel mai important lucru este să nu greșim înălțimea instalației. O înălțime de 70 până la 90 cm de la blatul mesei este optimă pentru a proteja ochii de lumină și de supărarea de a avea un obiect în fața nasului.”

Dimensiunile corpului de iluminat

Un corp de iluminat suspendat trebuie să fie proporționat în mod corect cu mobilierul. Neconcordanța dimensiunilor este o greșeală comună, datorită faptului că există, în general, teama de a pune ceva prea mare sau prea mic.

„ În general, conform ultimelor tendințe, corpurile de iluminat mari sunt foarte populare. Chiar exagerat, aș spune. Acestea servesc pentru a umple spațiul gol în camerele de zi medii-mari, unde masa este inserată în mod convenabil într-un mediu modern.

Chiar și așa, rețineți că  lustrele nu trebuie să fie niciodată mai mari decât masa și că trebuie să fie întotdeauna centrate, astfel încât lumina să fie distribuită uniform pe întreaga zonă.”

Spectacolul de deasupra capului

Lustrele suspendate deasupra mesei din sufragerie devin o oportunitate tentantă de a transforma un corp de iluminat simplu într-o piesă de artă. Forma, materialele și finisajele sunt mai mult decât importante și determină, de asemenea, costul obiectului. Unele corpuri de iluminat calitativ realizate pot costa mult, ca o lucrare artizanală.

„ De exemplu, lămpile cu cristale Swarovski înfrumusețează foarte mult mediul și creează efecte de refracție interesante. Ca stil contemporan, sunt foarte populare metalele, bronzul, fierul și alte tipuri de culori (în special auriu și roz), creând un contrast neașteptat. Evident, clasicul alb și negru rămân mereu la modă, adaptabil la aproape toate tipurile de contexte.”

INTERIOR DESIGNER ADVICE

Atunci când alegeți becuri, nu uitați de confortul luminii. Dacă tonurile reci sunt  mai potrivite pentru dressing, pentru a distinge exact culoarea hainelor, pentru masa din sufragerie este mai bine să optați pentru un corp de iluminat cu tonuri calde sau neutre.

„Lumina caldă (fără a exagera) oferă mâncării un aspect mai apetisant și face fețele meselor mai relaxate. Ca intensitate este bine între 300 și 700 lux. Ca culoare, ar fi bine între 2700 și 4000K (maxim). 3000k este temperatura ideală pentru un apartament.”

„Există multe companii foarte bune pe piață care produc lămpi suspendate spectaculoase. Iată doar câteva dintre ele: Flos, Masiero, Artemis, Arătos, Penta, Axolight, Vibia, Cini & Nils”

Related Posts