VIRTUAL, META ȘI O ALTĂ ORDINE A LUMII

Se pare că sintagma „trăim doar o viață” își pierde din actualitate. Ideea unei existențe virtuale ne ademenește din ce în ce mai mult. După ce am experimentat construirea propriilor realități în jocurile digitale, giganții segmentului virtual ne oferă posibilitatea unei vieți paralele ca o promisiune a evoluției. Iar odată cu anunțul lui Zuckerberg că dezvoltă o platformă metaverse, febra META a pătruns în toate domeniile, inclusiv în arhitectură.

Ce este metavers?

Este o noțiune pe care, de fapt, am moștenit-o din secolul trecut. Primul care a utilizat termenul a fost Neal Stephenson, în romanul său Snow Crash, apărut în 1992 și se presupunea că este exact ceea ce ne promite fondatorul Facebook: o altă lume. Metaversul oferă utilizatorilor, prin intermediul avatarurilor lor, să trăiască experiențe interactive. Datorită tehnologiilor în curs de dezvoltare, utilizatorii vor trăi experiența ca și cum ea s-ar desfășura live, fără a fi prezenți fizic în locul respectiv.

Elemente realiste într-o lume surrealistă

Spre deosebire de jocurile virtuale, metaversul nu are sfârșit, adică nu o să te pomenești cu inscripția „game over”. Pe lângă acest fapt, metaversul promite celor ce-l vor folosi imitația unei lumi reale, în care poți merge cu prietenii în Ibiza sau Miami, în care există un sistem economic, dar și unul social. De asemenea, rămân în vigoare toate activitățile distractive și educative. Marile companii din diverse domenii deja au început să creeze unități virtuale pentru viitorii avatari. Am intrat și noi în joc cu un proiect de arhitectură virtuală. Mai multe despre el puteți citi aici. Iar pentru a vă transpune în atmosfera, dați play video-ului de mai jos.

Related Posts