Baia – când designul interior necesită planificare funcțională

Amenajarea unei băi este un proces complex, unul în care creativitatea se bazează pe câteva elemente de bază ce garantează funcționalitatea unui asemenea spațiu. În cazul băii, suprafața camerei decide foarte multe. De cât de mare este camera depinde cât de multe elemente vor putea fi încadrare în ea. Este caracteristica ce va dicta dacă integrezi duș sau cadă, câte lavoare vei avea, ce tip de mobilier vei utiliza, dar și cromatica încăperii.

Baia cu duș

Deseori, băii îi este rezervat un spațiu limitat, iar asta însemnă că principala provocare a amenajării este optimizarea. Ei bine, în cazul în care ești limitat în spațiu, însă îți dorești o baie care să ofere o senzație opusă, recomandarea noastră este să te limitezi la duș, cât de mult nu ai visa la o baie cu cadă. Și asta nu doar pentru că vei economisi metri pătrați buni, dar și pentru că îți vei ușura substanțial rutina de îngrijire a spațiului. Plus, acest truc îți va permite să amplasezi toate celelalte elemente sanitare, lăsând suficient spațiu de circulație. Recomandabil este să amplasați dușul în extremitatea opusă ușii. Astfel câștigi spațiul și poți adăuga în baie, pe lângă lavoar și vasul veceu, la dorință, un bideu. Și depozitarea, în acest caz, trebuie să fie bine gândită. În mod logic, spațiul de sub lavoar va fi rezervat produselor de igienă. Optează pentru obiecte sanitare cu linii simple, în stil minimalist, însă transformă micile detalii în veritabile obiecte de decor. Alege robinete și baterii cu design deosebit și nu uita că și uscătoarele îți oferă aceeași posibilitate.

Baia cu cadă

Nu mai este demult un element atribuit luxului. Cada este una dintre cele mai simple și disponibile metode de răsfăț. Evident, este unul dintre elementele ce iubesc spațiul, însă, datorită varietății foarte mari, este ușor de adaptat și integrat în diferite spații.

Cada clasică

Dacă ai o suprafață limitată, însă îți dorești o cadă, cea mai bună soluție ar fi să alegi una clasică. Este modelul încadrat într-o extremă a băii, între pereți, care îl susțin. Cel mai adesea, căzile de acest fel vin doar cu o singură față finisată, deoarece celelalte trei sunt fixate de-a lungul pereților, așa că nu sunt la vedere. Nu vei putea să alegi modele extravagante pentru că limitele pe care le impune modelul reduce și creativitatea. Adaugă căzii un paravan din sticlă și obții și o zonă de duș protejată.

Pentru a da o atmosferă specială băii, acoperă-i pereții cu plăci ceramice deosebite și împrumută principiile estetice pe care ți le-am povestit mai sus, când am vorbit despre baia cu duș.

Cada freestanding

Este tipul de cadă potrivită pentru spații generoase. Spre deosebire de cea precedentă, această cadă poate deveni piesa de rezistență a băii. Este tipul de cadă care poate veni în diverse forme, toate fiind construite în așa fel încât să nu vină cu nici o parte fixată de vreun perete. Pentru a oferi stabilitate, au o bază dură și lată, astfel nu au nevoie de un mecanism special de fixare.

De obicei, astfel de căzi se poziționează fix în mijlocul băii. Deși ocupă ceva mai mult spațiu, o cadă freestanding oferă un aer foarte plăcut și proaspăt încăperii.

Există o sumedenie de modalități de configurații ale camerei. În funcție de planificare, există și posibilitatea de a integra în același spațiu și cadă și duș. Materialele moderne permit amenajarea băii în diferite stiluri, cu diferite materiale, după   propria dorință.

Răsfoiește portofoliul nostru și descoperă zeci de proiecte de design interior ce te vor inspira.

Related Posts