ELEMENTE DE ACCENT ÎN ARHITECTURĂ

Originalitatea și personalizarea au devenit în ultimele decenii noțiuni complementare industriilor creative. În arhitectură acestea au pătruns natural, indiferent că e vorba de arhitectură la scară largă sau la nivel de locuințe individuale.

Arhitectura între artă și solicitările clientului

Nu este un secret că, de cele mai dese ori, proiectele urmează tacit solicitările și necesitățile clienților. La nivel de funcțional și estetic, principalele acorduri ale opere sunt date de beneficiar. Sunt rare cazurile în care cineva care solicită o casă clasică își schimbă poziția la 180 grade și va opta pentru un minimalism pur.

Pe de altă parte, urmărind mereu tendințele, arhitecții AB+Partners sunt în căutarea ideilor noi. În acest context orice proiect devine o provocare de a introduce elemente noi chiar și în stilurile cu cea mai veche tradiție. Pentru a respecta dimensiunea creativă a clădirilor, operăm cu volumetria, dar și cu elemente de accent menite să scoată construcția din tabloul celor comune.

Ar putea să te intereseze și articolul MAI MULT VOLUM… ȘI MAI NEORDINAR!

Accente în arhitectura urbană

Dezvoltarea orașelor presupune o dinamică permanentă, o alternare de stiluri și nuclee urbane. Una dintre condițiile obligatorii ale proiectelor este conceperea acestora în armonie cu contextul. Astfel, în unele cazuri, accentele proiectelor urbane, devin accente ale orașului. În cazul clădirilor comerciale Toro Center am abordat proiectul prin prisma minimalismului modern. Deși liniile simple nu par a fi ofertante, noi am demonstrat contrariul. Pentru a scoate formele din anonimat am recurs la câteva soluții. Una dintre ele este construcția mall-ului ce are la bază structura unui pod industrial. Datorită acestui fapt a apărut golul dintre blocul de birouri și cel al centrului comercial. Pe de altă parte, pentru turnul în care vor fi amplasate oficiile am proiectat o fațadă de sticlă. Datorită reflecțiilor spectaculoase pe care le oferă acest tip de finisaj, clădirea devine nu doar accent al proiectului, ci a unei zone urbane întregi. Acesta iese în evidență pe fundalul clădirilor ce-l înconjoară atât prin înălțime, cât și prin aspectul care împrumută din imaginea cerului.

Accentele în arhitectura individuală

Dacă la nivel urban dezvoltatorii își doresc să se facă văzuți și recunoscuți, la nivel individual prioritate au preferințele clientului. În acest sens, intervențiile se reduc la elemente mai mici. Exemplul American Villa ne demonstrează cum putem aduce actualitate în stilul clasic datorită unui element. Acest detaliu a devenit un portal, situat între două aripi ale locuinței. Acesta constituie un element central în jurul căruia se desfășoară restul proiectului.

Portalul reprezintă și un element stilistic de accent. Prin intermediul lui, am introdus în conceptul sobru solicitat de client o notă de actualitate. Cele două aripi au fost proiectate folosind formele și materialele caracteristice stilului clasic. Pentru a evita formele plictisitoare, ne-am abătut totuși de la canoanele stricte ale acestuia. Așa au apărut geamurile pe întreaga înălțime și asimetria. Anume în acest context, idilic din punct de vedere estetic, intervine portalul cu transparența și  liniile sale minimaliste. Acesta duce întreaga construcție, cu detaliile clasice caracteristice, într-un contemporan.

Un alt proiect relevant este Outstanding House. La nivel estetic, proiectul reprezintă o sumă de linii stricte ce se unesc într-o geometrie complexă. Jocul volumetric dă casei profunzime, iar sobrietatea formelor îi oferă un aer simplu și nobil. Atmosfera este susținută și de finisaje. Fațada este o îmbinare între nuanțe de alb și antracit și textura caldă a lemnului. Ca accente au fost introduse lamelele, care oferă construcției verticalitate, fiind subtil accentuată pe orizontală de luminile led. Un alt element ce scoate proiectul din tabloul plictisitor al obișnuitului este golul ce apare pe una din laturi. Carcasa exterioară unește întreg conceptul clădirii, oferind în același timp această zonă de circulație acoperită.

Descoperă aici mai multe proiecte de arhitectură, semnate de AB+Partners, fiecare cu o dinamică aparte, în care personalizarea și accentele sunt un must.

E abordarea pe care o avem pentru fiecare proiect, așa că pentru a obține funcționalitatea combinată cu estetic, contactați-ne.

Related Posts