Fotoliul pentru living: cum alegi corect acest detaliu de accent

Detaliile contează, iar unele dintre ele pot deveni exact accentul care completează atmosfera. Este cazul fotoliilor în living. Era când acestea făceau parte din același set cu canapeaua a trecut demult. Acum, fotoliul este șansa perfectă de a da stil spațiului. S-ar părea că nu e nimic complicat în a alege o asemenea piesă de mobilier. Nu și dacă vrei să o transformi într-o piesă de rezistență a interiorului. Iată câteva criterii la care să acorzi atenție când alegi acest element.

1. Confort și rezistență

Dat fiind faptul că e menit să ofere comoditate interiorului, fotoliul trebuie să fie corect construit din punct de vedere ergonomic. Dacă vei petrece acolo mult timp, ai grijă să fie încăpător, să susțină corect coloana vertebrală, dar și capul. Urmărește ca spătarul și cotiere, dacă acestea există, să nu fie prea tari.

Fotoliul este una dintre piesele utilizate intensiv, iată de ce trebuie să fie rezistent. Asigură-te că e realizat din materiale de calitate, ce nu vor ceda în primul an de utilizare. Alege o carcasă din materiale dure sau chiar una metalică ce va susține șezutul tapițat. Nu ignora nici țesătura cu care e tapițat, optează pentru una ușor de întreținut, ce nu absoarbe ușor lichidele și este rezistentă la uzură. Pe piață vei găsi o sumedenie de variante în acest sens.

2. Dimensiuni și design

Pentru a nu distorsiona imaginea spațiului, ai grijă să adaptezi dimensiunile fotoliului la cea a interiorului. Dacă își dorești un șezut mai larg și ai spațiu limitat, poți alege un model fără cotiere. Ține minte: mai bine optezi pentru un singur fotoliu și asiguri un flux comod în cameră, decât să insiști pe două piese de același tip ce vor crea incomoditate.

În materie de design, specialiștii îți oferă o varietate de neimaginat. Iar aceasta e partea bună a lucrurilor. La această dimensiune ai două variante: ori alegi un fotoliu care se combină cu canapeaua, ori unul de contrast. Te limitează doar fantezia.

3. Stilistică

Apărând în Franța secolului 17, formele primelor fotolii erau puternic influențate de stilul clasic, baroc și rococo. De-a lungul anilor specialiștii le-au modernizat, iar în interioarele contemporane întâlnim tot mai rar fotolii a căror stilistică păstrează tradiția inițială. În schimb, există două direcții esențiale în care se încadrează cele mai populare modele:

Fotoliile contemporane îți vor oferi funcționalitate, aspect plăcut și relaxant, design compact și finisaje impecabile. Fără a fi complicate din punct de vedere estetic, se vor alinia perfect în rândul mobilierului minimalist sau al celui cu influențe neoclasice.

Fotolii clasice, probabil vor fi mereu la modă. Acest stil emană eleganță datorită materialelor fine din care sunt executate. Combinații de catifea și lemn, piele și lemn sau tapițerie de lux în combinație cu elemente de susținere realizate din metal cu decorațiuni fine – sunt doar câteva formule ce te vor ajuta să obții un living rafinat.

Indiferent de tipul de fotoliu pentru care optezi, asigură-te că se va încadra stilistic în interior. Nu e neapărat să urmezi trendurile pentru a obține armonie și excelență estetică, uneori o alegere ce contravine acestor curente îți poate aduce accentul necesar.

Related Posts