SCENOGRAFIA INTERIORULUI SAU CUM LUMINA MODELEAZĂ SPAȚIUL

Deseori, interioarele comode ni se asociază cu spațiile scăldate în lumină naturală, cu accente efemere. Totuși, nu trebuie să subestimăm rolul iluminatului artificial. Anume acesta este cel care conturează atmosfera și oferă posibilitatea percepției aceluiași interior în mai multe moduri.  Despre importanța luminii în designul interior, tipurile și regulile ei am vorbit anterior. Însă, încă nu am reușit să vorbim despre un alt aspect – spectacolul pe care lumina artificială îl poate garanta spațiului.
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont în proiectarea iluminatului este, bineînțeles, destinația acestuia.

Iluminatul spațiului locativ

Datorită complexității modului de utilizare a spațiului locativ, dar și a atribuirii, în unele cazuri, a mai multor funcții pentru unul și același spațiu, schemele de lumină artificială devin la fel de complexe.
Aici, obligatoriu vom avea toate tipurile de iluminat: general, ambiental și de accent. De obicei, locuința e iluminată abil și oferă un câmp vizual larg când este necesar. Totuși, o atenție deosebită se acordă scenariilor ambientale – ele oferă intimitatea necesară în viața cotidiană. În funcție de spațiu și solicitările clientului, lumina de accent poate fi folosită într-o mică măsură.

Iluminatul oficiilor

În cazul oficiilor accentul este pus pe iluminatul general. Acest lucru se datorează faptului că spațiul are o singură destinație – cea de a garanta suficientă lumină pentru efectuarea procesului de muncă. Sunt cazuri în care iluminatul de accent și cel ambiental lipsesc total, mai ales în spațiile comune. Evident că, în funcție de nivelul companiei ele sunt integrate în concept. Acestea, însă, fac mai degrabă din categoria opțiunilor adiționale, decât din cele de bază.

Iluminatul restaurantelor

Discreția și intimitatea sunt trăsături definitorii ale restaurantelor. În aceste cazuri, iluminatul este cel care le garantează. Schemele de iluminare ale acestora includ în sine toate tipurile de lumină. Ceea ce este caracteristic, însă, este intensitatea pe care o utilizăm. Aici vorbim despre o lumină blândă. Putem utiliza atât formula în care proiectăm iluminat general ce poate fi direcționat către blatul meselor, cum am făcut în cazul restaurantului Divus, dar și cea în care, pe lângă iluminatul general de intensitate mică, avem corpuri de iluminat deasupra fiecărei mese, ca în cazul Blue River. În cel de-al doilea caz, iluminatul are scopul de a ilumina zona pentru mâncare, dar și cel de a crea atmosferă.

Iluminatul cluburilor de noapte

Este cazul în care lipsa luminii oferă efectul necesar. Din acest considerent, renunțăm la iluminatul general – aici ne referim anume la perioada în care clubul de noapte își desfășoară activitatea. Datorită suprafețelor de diferite înălțimi, a fost posibilă integrarea iluminatului perimetral, dar și a celui zonal. Astfel am garantat o intimitate generală, cu evidențierea doar a zonelor dorite.

Serviciile noastre de design interior te pot scuti de dilema acestor detalii. Îți proiectăm și realizăm proiectul meticulos, indiferent de destinația lui.

Pentru a te convinge că suntem cei de care ai nevoie, descoperă portofoliul nostru.

După ce te-ai convins, contactează-ne!

Related Posts