MAI MULT VOLUM… ȘI MAI NEORDINAR!

Nu e o mirare să asociezi arhitectura cu geometria. Calculele exacte, liniile fără de care e imposibil de însemnat convențional limitele și figurile geometrice indispensabile pentru crearea structurilor sunt părți obligatorii ale oricărui proiect. În cele ce urmează însă nu vom vorbi despre formule, ci despre o altă latură, la fel de importantă în arhitectură: volumetria.

Jocul geometric – vechi prieten în arhitectură

Începând de la vechile temple cu coloanele lor impunătoare și terminând cu impunătoarele clădiri ale lui Hadid, jocul liniilor nu doar a scos în evidență clădirile, ci a transformat spațiul urban într-o lume a formelor geometrice. De-a lungul istoriei, arhitecții și-au măgulit structurile cu crenelurile dantelate, coloanele cu capiteluri, ornamentele migăloase cu arabescuri la ancadramentele uşilor şi ferestrelor. Construcțiile cu cupole ce se înălțau în ceruri și care luau diverse forme și complexități, dădeau de cele mai multe ori tribut simetriei. Mult timp arhitectura a fost cucerită de clasicism, dar…. Totul e până la o vreme.

Stați să vedeți ce a făcut cubismul din forme!

Da, vorbim despre cubismul care este corelat de numele lui Picasso. În pictură, acest curent a adus utilizarea formelor geometrice plate pentru a reprezenta diferitele laturi și unghiuri ale obiectelor. Iar senzațiile pe care le trezea acest tip de opere au migrat cu succes în arhitectură.  Renumitul Le Corbusier s-a numărat printre pionerii cubismului în arhitectură și se întâmpla acest lucru la începutul secolului trecut. Clădirile cubiste timpurii erau alcătuite din cărămizi care erau greu de tăiat în forme geometrice, făcând construcția lor costisitoare și solicitantă, mai târziu betonul a devenit materialul lor caracteristic, deoarece putea fi turnat în orice formă geometrică flexibilă. Formele au fost simplificate, însă masivitatea lor și abaterea de la canoanele clasice au marcat iremediabil cursul arhitecturii. Astfel, s-a dezvăluit o altă parte a geometriei și volumetriei, care stă la baza multor proiecte de arhitectură contemporană.

Volumetria în actualitate

Tendințele minimaliste din ultima perioadă au cauzat o simplificare substanțială a liniilor arhitecturale. Iar acest fapt a subliniat și mai mult necesitatea abordării volumului ca element ce generează originalitatea și personalitatea construcțiilor. Astfel, modelarea urbană se lasă ghidată de vechile și verificatele legi ale geometriei din ce în ce mai mult.

Acuratețe în tabloul urban

În aceeași măsură cu conservarea monumentelor de arhitectură, dezvoltarea arhitecturii contemporane trasează noi linii în tabloul urban. Caracterizate de sobrietate și acuratețe, acestea mizează mai mult pe finisaje și simplitate decât pe arabescuri. Făcând abstracție de zecile de blocuri ce seamănă mai mult cu niște cutii pale, orașul prezintă complexe a căror forme îi dau un nou suflu.

Unul dintre aceste exemple este Toro Center, a cărui volumetrie se contopește cu contextul și iese în evidență elegant. Clădirile comerciale complexului creează volumetrie și pe orizontală, și pe verticală. Mall-ul, care a fost construit având la bază structura unui pod industrial. Deși are doar câteva etaje, acesta deja ne demonstrează un joc geometric, având primul etaj în retragere. În aceeași măsură jocul este susținut de golul dintre blocul de birouri și cel al centrului comercial. Linia orizontală, subliniată de volumetria mall-ului este continuată pe verticală de turnul dedicat oficiilor. Astfel, structura aparent simplă se unește într-un ansamblu geometric unitar și complex.

Disciplină și corelare

Contopirea arhitecturii cu mediul în care se află și armonizarea întregului ecosistem este o condiție obligatorie a proiectelor calitative. Geometria proiectelor trebuie să urmeze linia generală și disciplina formelor deja existente. Deseori apariția volumelor este condiționată de context și din tendința arhitecților noștri de a ieși din tipare.

Așa s-a întâmplat și în cazul acestui proiect de casă individuală. Este evident că panta urma să genereze apariția unui etaj inferior, însă noi am privit din altă perspectivă relieful. Am evitat la maxim crearea unei structuri plictisitoare. Am dat locuinței forma literei „L”, iar principala miză a fost volumul. Acesta a fost marcat de consola de 4 metri care înaintează levitând în curte. Pe lângă funcționalitate, aici fiind prevăzută zona de zi, structura joacă un rol estetic incontestabil, încadrând proiectul în cursul arhitecturii contemporane ca un exemplu de abordare neordinară prin intermediul liniilor simple. Astfel, fără a apela la curbe am creat o structură complexă și un joc al volumelor.

Descoperă aici mai multe proiecte de arhitectură, semnate de AB+Partners, fiecare cu abordare aparte, iar jocul volumelor este garantat.

E abordarea pe care o avem pentru fiecare proiect, așa că pentru a obține funcționalitatea combinată cu estetic, contactați-ne.

Related Posts