ART-GRANIT Showroom – pur și simplu emblematic

Plăcile ceramice și cele de piatră naturală – tendințe și trucuri

Încă ți se mai asociază plăcile ceramice și piatra naturală cu baia sau pardoseala? Nu ar putea exista o greșeală mai mare, în condițiile în care diversitatea formelor și cromaticii acestora a atins un nivel impresionant. Senzația de noblețe și durabilitate pe care o dau acestea interiorului a ieșit demult din limita acestor preconcepții. Îmbinate cu creativitate, plăcile ceramice și cele din piatră pot deveni accente estetice în orice spațiu. Știm că totul trebuie argumentat sau, mult mai bine, ilustrat. Așadar, vezi mai jos cum poți integra aceste elemente în orice interior, ușor și cu stil.

Plăcile ceramice drept accent

Mitul că plăcile ceramice și piatra emană răceală, poate fi ușor combătut, dacă luăm în considerație și celelalte caracteristici ale acestora. De exemplu, jocul geometric și nuanțele calde pot deveni accentul sufrageriei, cum este în cazul proiectului Stylish neoclasic. Aici, plăcile ceramice de pe perete devin o tranziție dintre spații. În combinație cu pardoseala, acestea unifică și stilizează spațiul.  Detașându-ne de ideile tradiționale, am renunțat la aranjarea clasică a plăcilor ceramice, creând atât pardoseala, cât și panourile din living din piese adunate ca un puzzle, unite între ele cu rosturi aurii.

Departe de ideile unor amenajări clasice, integrarea plăcilor ceramice în dormitor este unul dintre trucurile care va schimba percepția asupra acestui element. În cazul Loft & elegant house am echilibrat aspectul sobru al plăcii ceramice montate pe perete cu texturile și nuanțele calde ale textilelor. Chiar dacă am optat pentru o placă neagră, pe care urmele albe se împletesc într-un joc al contrastului, am evitat senzația de răceală adăugând-i detalii metalice de nuanța caldă a cuprului. Această mică intervenție constituie detaliul care scoate elementul de accent de pe tărâmul banalității și îi adaugă și mai multă noblețe.

Nu îți dorești atât de multă masivitate, totuși ți-ar plăcea un astfel de accent în interior? Nimic mai simplu. Poți „ascunde” acest detaliu în mobilier, așa cum am făcut noi în proiectul Blue accents apartment. Constituind un laitmotival amenajării în zona de zi, plăcile ceramice se regăsesc atât în zona bucătăriei, ca background, dar și în living. Spațiul, relativ modest, ne-a inspirat să încadrăm acest accent în dulap. Am adăugat iluminare scenografică și am echilibrat nuanțele reci ale plăcii ceramice cu decor și textura lemnului.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Tendințe și trucuri

Probabil deja ai observat că exemplele de mai sus presupun utilizarea unor plăci ceramice de dimensiuni mari (valabil și pentru băi). E o tendință ce se menține în topul preferințelor designerilor de interior deja de câțiva ani. Producătorii de plăci ceramice au dezvoltat atât de mult în ultimul timp acest segment, încât oferă posibilitatea de a crea fără limite. Avantajul plăcilor ceramice mari este cât se poate de evident: permite evitarea rosturilor. În același timp, mărimile permit decuparea acestora după necesitatea și rigorile proiectului. Astfel, utilizarea lor oferă un aspect mult îngrijit și nobil.

Atuurile acestui tip de plăci nu se limitează doar la partea practică. Estetica armonioasă a lor permite să recurgi la unele trucuri ce transformă un perete de accent în operă creativă. Iar unul dintre cele mai populare este bookmatching-ul. Procedeul presupune potrivirea în oglindă sau carte două (sau mai multe) suprafețe de piatră sau marmură, perfect reproduse pe plăci ceramice pentru pereți sau pardoseală. Trucul funcționează perfect atât în interioarele contemporane, cât și în cele clasice.

Related Posts