3 GREȘELI FRECVENTE ÎN DIRIJAREA FLUXULUI ȘI SOLUȚII PENTRU ELE

Amenajarea de interior presupune manipularea iscusită a spațiului. La nivel psihologic, comoditatea este creată prin intermediul soluțiilor estetice, la cel practic – de materialele selectate. Nivelului funcțional, pe lângă zonare și gabarite, este garantat și de direcționarea traficului în spațiu. Fluxul joacă un rol crucial în crearea echilibrului și armoniei dintre amenajare și utilizatori. Vezi mai jos 3 greșeli frecvente în dirijarea acestuia, dar și soluții pentru acestea.

1 Mobilierul amenajat pe perimetrul pereților

Aranjarea mobilierului lângă perete este o acțiune firească. Mai ales, în cazul fotoliilor și canapelelor, prezența spetezei condiționează prezențe unui punct de sprijin fizic. Deși își are sensul în spațiile mici, în open space-uri, alinierea perimetrală a articolelor de mobilier nu aduce deloc plus valoare încăperii. Senzația de larghețe, ce apare în momentul în care concentrezi în părți toate elementele masive, nu te va ajuta să eviți „ciocnirile” între utilizatorii care își doresc să utilizeze diferite zone. Acest lucru e cauzat de prezența un singur loc destinat traficului.

Soluție:

Transformați mobilierul în puncte de coagulare a atenției. În proiectele noastre, la AB+Partners, zonăm și concentrăm activitățile prin amplasarea logică a mobilierului. În cazul proiectului Contemporary House: Interior Design am delimitat zona bucătăriei de cea a livingului prin masa sufrageriei. Pe lângă acest lucru, am concentrat tot mobilierul moale cu partea interioară către un singur punct. O canapea masivă este amenajată cu zona de spate spre masă. Astfel am creat un centru de atenție care nu coincide nicidecum cu centrul fizic al spațiului. În același timp, am asigurat spațiu de traversare în jurul acestuia. În așa mod, datorită mobilierului, am creat 3 zone ce pot fi accesate individual, direcționând clar fluxul. Locatarii nu vor fi nevoiți să tranziteze întreaga cameră pentru a ajunge în living sau bucătărie, ci doar să aleagă traseul potrivit lor.

2 Gabarite nepotrivite spațiului

Echilibrul trebuie să se manifeste în tot. Corelarea dimensiunilor spațiului cu cele ale mobilierului sunt o condiție obligatorie într-o amenajare ce respectă canoanele designului interior. Mobila prea mare face dificilă crearea unui traseu de circulație a utilizatorilor. Astfel, o canapea cu gabarite prea mari, indiferent de prețiozitatea ei, s-ar putea să deranjeze armonia atmosferei. Nici mobilierul aflat la celălalt pol nu valorifică foarte mult spațiul. Prezența golurilor create de piesele prea mici distorsionează imaginea de ansamblu, înlocuind senzația de spațiu cu cea de goliciune.

Soluție:

Aici soluția este evidentă: urmăriți cu atenție raportul dintre spațiu și elementele cu care îl amenajați. În cazul spațiilor mari, cum este livingul din proiectul The Penthouse of Subtle Elegance, puteți miza pe mobilier masiv. Chiar și așa, spațiul ar fi părut gol având ca punct de atenție doar canapeaua. Pentru a evita acest lucru, în spatele canapelei, am amplasat un fotoliu ce oferă posibilitatea de a savura priveliștea. Tot în scopul de a da complexitate amenajării, fără a perturba fluxul, am adăugat un lampadar și două plante de cameră.

Spațiile mici solicită o mai mare atenție. Proiectul Stylish Neoclassicism este un exemplu în acest sens. Aici avem o zonă în care am concentrat livingul și sufrageria, amplasate vizavi de bucătărie. Asftel, acest truc a creat un traseu central între ele. Datorită scalării corecte, am creat același punct de atenție prin intermediul amplasării canapelei în mijlocul fizic al camerei. Pe de altă parte, în spatele ei am asigurat un traseu secundar care favorizează fluxul în jurul mesei, fără a tranzita zona de relaxare.

3 Obstacolele

Ideea este simplă: în spațiu trebuie să te simți, dar și să te miști comod. În acest sens atât obstacolele fizice, cât și cele vizuale trebuie evitate. Amplasarea mobilierului și a celorlalte elemente trebuie făcută rațional. Ar fi stupid să punem în drumul dintre două camere un scaun care nu are nicio funcționalitate, ci constituie o piedică.

Soluție:

După ce am gândit traseele de circulație a utilizatorilor, următorul pas este asigurarea disponibilității acestora. Evită amplasarea în calea fluxului oricărui element, cât de mic. Chiar dacă acestea nu vor perturba fizic deplasarea, obstacolul vizual va face spațiu greu de accesat și perceput la nivel intuitiv.

Serviciile noastre de design interior te pot scuti de dilema acestor detalii. Îți proiectăm și realizăm proiectul meticulos.

Pentru a te convinge că suntem cei de care ai nevoie, descoperă portofoliul nostru.

După ce te-ai convins, contactează-ne!

Related Posts