Camera copiilor: design maleabil, adaptabil oricărei vârste

A crea un proiect de amenajare pentru camera copiilor presupune a transpune o viziune jucăușă într-un interior funcțional. În asemenea cazuri este foarte important să înțelegem funcțiunile camerei. De obicei, variază în funcție de vârsta micului beneficiar și de interesele pe care acesta urmează să le aibă în următorii ani. În modul ideal, la creativitatea copilului se adaugă simțul practic al părinților, iar designerul vine să le combine pentru a obține un interior armonios.

Indiferent că optați pentru o cromatică ce caracterizează sexul copilului sau nu, trebuie să aveți grijă ca interiorul să poată fi utilizat pentru o perioadă mai îndelungată. Iar pentru a atinge acest obiectiv trebuie să ai câteva zone funcționale: cea de relaxare, cea de lucru, cea de joacă, dar și una pentru depozitare. Cum era de așteptat, și aici, soluțiile pe care le poți aplica depind de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Așadar, iată soluțiile noastre:

Amenajare clasică și spațioasă, cu cromatică ce caracterizează micului stăpân

Când ai mult spațiu, totul este simplu. În cazul nostru, aveam scopul de a crea o mică împărăție pentru o mică prințesă. Am asezonat totul cu note de roz, având grijă ca, odată cu vârsta să lăsăm camerei posibilitatea de a fi modificat doar prin adăugarea sau înlocuirea unor piese de mobilier, fără a interveni major în design.

 Camera generoasă a permis instalarea unui dormitor mare, acompaniat de noptiere și masa de toaletă – zona de relaxare; alături avem un dulap mare și polițe – zona de depozitare; spațiul larg ne-a permis să creăm un spațiu de joacă ce constă din două elemente: un baldachin și o măsuță cu scaune, cea din urmă devenind și spațiu de lucru.

Design neutru și funcțional

Dacă în cazul de mai sus ne-am condus după sexul copilului, în proiectul dat am creat o cameră ce s-ar potrivi și pentru băieți, și pentru fetițe.

Dat fiind faptul că avem un spațiu mai modest, am redus mărimile dormitorului, obținând o zonă de odihnă comodă, însă adaptată dimensiunilor camerei. Vizavi am creat zona de lucru ce constă dintr-un birou și un scaun, având grijă să oferim iluminat adițional pentru ca micul beneficiar să aibă suficient spațiu când va face temele sau citi.

Chiar dacă avem un singur locatar, am creat două zone de depozitare: una în imediata apropiere a biroului, destinată pentru cărți, reviste, rechizite ș.a.m.d., alta – ce reprezintă un dulap încastrat generos, este destinată pentru articolele vestimentare. Zona de joacă am izolat-o vizual de restul camerei, proiectând-o în logie .

Amenajare pentru bebeluși

Copiii cresc repede, iar  necesitățile unui bebeluș se deosebesc substanțial de cele ale unui copil de 5 ani. Cum facem ca interiorul să rămână actual în tot acest timp?

E simplu: ne conducem după zonele pe care trebuie să le avem. În acest caz, chiar dacă nu avem un spațiu la fel de generos ca cel din proiectul anterior, dublăm zona de relaxare. De exemplu, avem pătuțul unde doarme bebelușul, însă adăugăm și o canapea. Cea din urmă poate fi utilizată, temporar de părinți, după care va servi drept dormitor pentru cel mic. Am prevăzut din start zonele de depozitare și cea de joacă, prima amenajând-o lângă pătuț, cea de a doua lângă fereastră.

Ce facem atunci cu zona de lucru? Când bebelușul va atinge vârsta când nu va mai fi nevoie de pătuț, acesta va fi înlocuit cu un birou.

Interior pentru mai mulți copii

S-ar părea că lucrurile se complică atunci când camera are mai mulți locatari. În fond, totul este clar dacă te conduci după zonare, singura condiție este să rezervi mai mult spațiu pentru fiecare dintre spații.

Noi am divizat foarte clar zona de relaxare de restul spațiului, rezervându-i un perete întreg. Pentru a crea mai multe locuri de dormit fără să ocupăm prea mult spațiu, am optat pentru un pat supraetajat.

Spațiul de depozitare a fost amenajat pe peretele de vizavi, iar pentru a face aluzie la caracterul locatarilor, am transformat ușile acestuia în fațada unui castel. Drept zonă de joacă am oferit copiilor întreg spațiul rămas, amenajând totuși un mic colțișor cu măsuță și scaune ce le poate servi, eventual, drept loc de lucru.

INTERIOR DESIGNER ADVISE

Victoria Pleșca, interior designer, AB+Partners

„Procesul de amenajarea a unei odăi pentru un copil este dirijat de mai multe note de direcționare. Ajungem să conturăm conceptul de design reieșind din vârsta copilului, mizând pe necesitățile funcționale (cu un eventual scenariu de dezvoltare pe parcursul anilor), temperament și preferințele de activitate/joc al acestuia. Culorile calme și calde sunt cele mai potrivite pentru camera copiilor, preferabil de evitat utilizarea unei singure nuanțe, pentru a nu crea un aer plictisitor. Este vitală crearea unui spațiu care sa rezoneze cu personalitatea copilului, ori, în caz că e o odaie pentru un nou-născut, să ofere spațiu spre o eventuală completare. Un concept reușit trebuie să combine în sine zonele de relaxare, studiu și joc într-un mod armonios, să fie tratat cu simplitate, să ofere un iz de magie și invitație spre creativitate. ”

Related Posts