Unlocked building – adaptive reuse

The project below represents a challenge to the architectural transformation we have accepted while transforming a former German shoe factory into a modern residential block. The building we have modernized has undergone many changes throughout its history.

The unitary structure to which we made changes is, in fact, a fusion of two different blocks that have differences both in height and also in style. That is why we opted for an optimization at the level of load-bearing structure through less invasive interventions. The interior partitioning is executed through consolidation of the structural level, which allows placing of residential spaces in a shoe factory.

The transformation of the old industrial space into a modern residential one meant, of course, the use of state-of-the-art materials, such as profiled sheet with thermal insulation, waterproofing and sound-absorbing coefficients. We also opted for a ventilated façade, which allows air circulation from the façade, thus raising the thermal coefficient. We also have a modern drainage system integrated in the façade.

The project is part of the functional architecture program “Adaptive reuse” – architectural conversion program in which spaces are transformed for to be readapted to quite different functions at the radical level.

Year: 2020

Area: 2000 sqm

Location: Pirmasens, Germany

Brands: Minotti, Madlab, DAYTONA, Delta Light, Kastel, TREMME, Galassia

Team: Alexandrin Buraga, Marco Ballerini, Maxim Sitnic

Architectural Concept: AB + Partners

Related Projects